Mediaworks: Veszteséges a Népszabadság, ezért kell bezárni

Média
2016 október 08., 08:58
comments 114

A Mediaworks kiadó minden dolgozója levelet kapott Katona Viktortól, a kiadóvállalat megbízott vezérigazgatójáról. Katona azután lett a Mediaworks vezetője, hogy elődje, Rónai Balázs saját kérésére távozott a cégtől,

A levélben Katona arról is ír, hogy mi történik a Népszabadsággal.

A lap beszántását azzal indokolja, hogy eddig nem sikerült megteremteni a Népszabadság pénzügyi stabilitását, és hogy a lap maga veszteséges.

„Amint azt Önök is tudják, a jelenlegi üzleti modellben a Népszabadság eddig is és most is jelentős veszteséget termel, ezért a Népszabadság üzleti modelljét teljesen új alapokra kell helyezni. A Népszabadság jövője érdekében a Mediaworks menedzsmentje megvizsgálja - az iparági trendeknek megfelelően - a lap működési alternatíváit. Ennek keretében konzultációt kezdeményez az érintettekkel, hogy a jövőbeli működés biztosítható legyen” - áll a levélben.

photo_camera A kiadó vezetőjének levele a munkavállalókhoz (Kattintásra megnő.)

A Népszabadság újságírói azonban semmit nem láttak ebből a konzultációból, értékelésük szerint puccs történt a vállalatnál, hiszen senki nem szólt nekik arról, hogy mi készül, míg szombat reggel váratlanul már a levelezésükbe sem tudtak belépni.

A Népszabadság általunk megkérdezett újságírói közül senkivel nem kezdeményezett semmilyen konzultációt a Mediaworks vezetősége.

A történtekről közleményt is adott ki a Mediaworks, ebben azt írják, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is szintén jelentős veszteséget halmozott fel.

A Mediaworks portfóliójában egyébként a Népszabadság valóban veszteséges volt, a kiadóvállalat nyereségességét a Nemzeti Sport, a vidéki lapok és a kiadó hatalmas nyomdája garantálta. A Mediaworks az egyik legtőkeerősebb médiavállalat Magyarországon, az elmúlt hónapokban is folyamatosan bővültek, a Népszabadsághoz is vettek fel új embereket, a bővülést pedig biztosította, hogy a kiadó egésze évek óta stabilan nyereséges volt.

Eddig a Népszabadságra senki nem tekintett úgy, mintha azt a veszteségessége miatt be kellene zárni, sőt, a kiadó vezetői több esetben is a „Mediaworks koronagyémántjaként” hivatkoztak a Népszabadságra, hiszen az jelenleg fontos presztízslap a magyar médiapiacon, és az ország egyik legnagyobb múltú napilapja. Ráadásul úgy tudjuk, hogy a Népszabadságnak egyébként is voltak tervei a lap részbeni modernizálására.

A Népszabadság versenytársai szintén nem nyereségesek, ez általános trend a nyomtatott politikai napilapok piacán (már ha az állam nem tömi tele az újságot kormányzati hirdetésekkel).

És ha még veszteséges is a Népszabadság, ezt a módszert, amivel szombat reggel a Mediaworks menedzsmentje meglepetésszerűen felfüggesztette a lap újságíróit, leállította a kiadást, és lekapcsolta a nol.hu-t is, egészen biztosan nem indokolja a 10 éve fennálló veszteségesség.

A Népszabadság munkatársai korábban is tartottak attól, hogy ha a Mészáros Lőrinchez köthető médiacég valóban bekebelezi a Mediaworks-öt, akkor a Népszabadságot megpróbálják majd megszüntetni, de nem számítottak arra, hogy a dologra ennyire hamar sor kerül, ráadásul így, puccsszerűen, a dolgozókkal való egyeztetés nélkül.

Arra sem számítottak, hogy a Népszabadság lekapcsolása már a hivatalos tulajdonosváltás előtt megtörténik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.