Pénteken rendesen dolgoztak a Népszabadságnál, szombaton egy levél várt mindenkit arról, hogy vége a lapnak

Média
2016 október 08., 08:16
comments 335

Felfüggesztik a Népszabadság kiadását, jelent meg a Mediaworks kiadó közleménye szombat reggel. A hír viszont nemcsak a nagyközönséget éri váratlanul

- hanem a lap dolgozóit is.

Pénteken még semmi nem utalt arra, hogy másnap az fog történni. A lap szerkesztősége éppen költözőben van, napok óta dobozolnak, vasárnap kellett volna bemenniük az új, Bécsi úti irodába ellenőrizni a gépeiket.

Reggel a lap munkatársai először azt vették észre, hogy nem tudnak belépni a levelezésükbe. A postaládájukban pedig mindannyiukat egy levél várta a Mediaworkstól, amiben közölték, hogy

felfüggesztik a munkaviszonyukat, illetve a lap nyomtatott és online kiadását.

Mindezt úgy, hogy közben készültek a cikkek, és a dolgozók úgy tudták, másnap be fognak menni az irodába.

A kiadó Mediaworks szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy "valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni" - közölte a társaság szombaton.

A magyar médiában régóta szóltak pletykák arról, hogy a Mediaworks, ezzel pedig a Népszabadság kormányközeli tulajdonba kerülhet, amivel alapvetően változhat meg a lap sorsa.

Arra viszont senki sem számított, hogy egy évtizedek óta létező újságnak így lesz vége.

A lap munkatársai Facebookon azt írják, "első gondolatunk, hogy puccs történt".

A szombati, utolsó Népszabadságban pont annak a két sztorinak az újabb részleteivel foglalkozott a lap, melyeket az utóbbi időben ők hoztak nyilvánosságra, és ami sokat árthatott a Fidesznek: Rogán helikopterezésével és a Matolcsy-Vajda Zita-üggyel.

A lap beszántását a kiadó Mediaworks azzal indokolja, hogy nem sikerült megteremteni a Népszabadság pénzügyi stabilitását, és hogy a lap maga veszteséges - a minden dolgozónak elküldött levélről itt írtunk. A veszteségesség persze önmagában egyáltalán nem indokolná azt a módszert, hogy egyik napról a másikra, a dolgozók értesítése nélkül szüntessék meg a lapot, és tegyék elérhetetlenné a nol.hu-t.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.