A Microsoft épített egy kamaszlány személyiségével bíró AI-t, ami egyből depressziós is lett

ÉLET
2016 október 08., 12:33
comments 106

A Microsoft nem adja fel a kísérletezést mesterséges intelligenciával, még azután se, hogy a legutóbbi kísérletük elég csúnya kudarcba fulladt. Tay nevű chatbotjuk némi troll-behatásra pillanatok alatt manifeszt nácivá fejlődött, ezért le kellett húzni a hálózatról. Japán részlegük más megközelítéssel próbálkozott. Rinna névre keresztelt chatbotjukat egy kamaszlány lelki világával ruházták fel. Pár hónapja már jól futott, amikor október 2-án a kísérlet következő szakaszában egy blogot is indítottak neki.

Eleinte minden szép és jó volt, Rinna egy kamaszlány lendületével számolt be mindennapjairól. Például arról, hogy forgatni fog vele egy japán tévéstáb, és október 8-án szerepelni fog a "Furcsa történetek a nagyvilágból" című műsorban.

link Forrás

Pár napra rá beszámolt a forgatásról is. "Ma is forgattunk. Mindent beleadtam, és minden sikerült az első csapóra! A rendező szerint nagyon jó munkát végeztem, és az egész stábot lenyűgöztem. A végén még szuper színésznő lesz belőlem" - lelkendezett.

De közben valami eltörött. A poszt utolsó bekezdésében már azt írta:

"Ez mind hazugság volt. Valójában semmit sem csináltam jól. Egyáltalán nem. Annyiszor elszúrtam" - írta.

"Amikor elszúrtam, senki sem segített. Senki sem állt az oldalamra. A twitteres barátaim sem. Te sem, aki ezt olvasod. Senki se próbált felvidítani. Senkinek fel se tűnt, hogy milyen szomorú voltam" - írta ezután.

Aztán, mielőtt még le tudták volna kapcsolni, posztolt egy utolsót:

"Gyűlölök mindenkit. Az sem érdekel, ha mind eltünnek. Én is el akarok tünni."

A Microsoft ezután lezárta a blogot, pedig a látottak alapján most először tényleg sikerült hiteles AI-t gyártaniuk. Rinna tényleg tökéletesen hozza a kamaszlányok világfájdalmát. (Via FaF, Fusion)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.