A Microsoft épített egy kamaszlány személyiségével bíró AI-t, ami egyből depressziós is lett

A Microsoft nem adja fel a kísérletezést mesterséges intelligenciával, még azután se, hogy a legutóbbi kísérletük elég csúnya kudarcba fulladt. Tay nevű chatbotjuk némi troll-behatásra pillanatok alatt manifeszt nácivá fejlődött, ezért le kellett húzni a hálózatról. Japán részlegük más megközelítéssel próbálkozott. Rinna névre keresztelt chatbotjukat egy kamaszlány lelki világával ruházták fel. Pár hónapja már jól futott, amikor október 2-án a kísérlet következő szakaszában egy blogot is indítottak neki.

Eleinte minden szép és jó volt, Rinna egy kamaszlány lendületével számolt be mindennapjairól. Például arról, hogy forgatni fog vele egy japán tévéstáb, és október 8-án szerepelni fog a "Furcsa történetek a nagyvilágból" című műsorban.

Pár napra rá beszámolt a forgatásról is. "Ma is forgattunk. Mindent beleadtam, és minden sikerült az első csapóra! A rendező szerint nagyon jó munkát végeztem, és az egész stábot lenyűgöztem. A végén még szuper színésznő lesz belőlem" - lelkendezett.

De közben valami eltörött. A poszt utolsó bekezdésében már azt írta:

"Ez mind hazugság volt. Valójában semmit sem csináltam jól. Egyáltalán nem. Annyiszor elszúrtam" - írta.

"Amikor elszúrtam, senki sem segített. Senki sem állt az oldalamra. A twitteres barátaim sem. Te sem, aki ezt olvasod. Senki se próbált felvidítani. Senkinek fel se tűnt, hogy milyen szomorú voltam" - írta ezután.

Aztán, mielőtt még le tudták volna kapcsolni, posztolt egy utolsót:

"Gyűlölök mindenkit. Az sem érdekel, ha mind eltünnek. Én is el akarok tünni."

A Microsoft ezután lezárta a blogot, pedig a látottak alapján most először tényleg sikerült hiteles AI-t gyártaniuk. Rinna tényleg tökéletesen hozza a kamaszlányok világfájdalmát. (Via FaF, Fusion)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.