Friderikusz szerint a Hajós- és Tilla-félék tartják életben Orbán Viktor rendszerét

media
2016 október 13., 06:26
comments 519
  • Friderikusz Sándor olyan interjút adott az Indexnek, ami után egészen biztosan nem fog visszamenni a TV2-höz, de az ATV-hez sem.
  • Az ATV tulajdonos Németh Sándorról például azt mesélte, hogy nem tetszettek neki az Orbánról szóló kritikus megjegyezések, és a fiacskájának vette egy tévét, amit a gyerek dilettáns módon irányít.
  • Andy Vajna pedig nem érti, hogy hol él.
  • A két tévécsatorna vezetőinek pocskondizása mellett Friderikusz magánbeszélgetéseiket kiadva kiosztotta Hajós Andrást és Till Attilát is, mert szerinte Orbán pontosan az ilyen emberekre számított, amikor kiépítette a rendszerét.

Négy hónapja nem tévézik Friderikusz, de az Indexnek adott interjúját olvasva most egy ideig valószínűleg nem is fog.

Amire nem árt emlékezni: a műsorvezető tavasszal szakított a TV2-vel, miután az Andy Vajnához került kereskedelmi tévé híradója Szalai Vivien irányítása alatt a legócskább politikai propgandát kezdte nyomni. Azóta az ATV-ről is eltűnt a műsora, most elmondta azt is, hogy szerinte mi vezetett idáig.

Ezeket mondta Friderikusz:

Kökény-Szalai Vivienről

„Az én szervezetem az ilyen neveket nemigen képes megjegyezni, mert nagyon egészségesen működik a természetes védekező mechanizmusom.” Amúgy alávalónak tartja a magatartását.

A TV2-től való távozásáról

A „Fidesz-kormány elvtelen szempontjait kiszolgáló lejáratókampányok” mellett Friderikuszt az bosszantotta fel, hogy miközben sorra mondtak fel a munkatársak a Tényeknél, bedobták az ő nevét, hogy riporter lesz a Naplóban. „Világos volt, hogy velem akarják legitimálni ezt a mocskos folyamatot”. Mint Andy Vajna elárulta neki, Hajdu Péter dobta be a nevét a Blikkben.

Andy Vajnáról

Miután felmondott a TV2-nél, 11-szer beszéltek telefonon vagy személyesen, mert Vajna vissza akarta őt hívni. Friderikusz egyébként vele szemben viszonylag kíméletes, szerinte „Vajna sok szempontból nem érti, hol él. Nem mentegetni akarom, de szerintem nincs tisztában a jelenlegi politika borzalmas természetével és zsarnoki-zsákmányszerző működési mechanizmusával.”

Ezekkel a feltételekkel ment volna vissza a TV2-höz

  1. Andy Vajna rúgja ki, mint teljes jogú tévétulajdonos a morálisan és szakmailag megbukott hírigazgatónőt,
  2. adjon egy rakás pénzt, ha már elvesztette az arcát egy esetleges visszamenetellel és
  3. a tervezett szórakoztató mellé kér egy politikai műsort, amibe senki nem szólhat bele.

Andy Vajna csak mosolygott mindezeken.  

Tilláról és Hajós Andrásról

Miközben Friderikusz szerint Andy Vajna nem érti Orbán rendszerét, és csak pénzt akar keresni, a TV2-nél dolgozó arcokról kemény véleményt mondott. Elmesélte, na jó, kiadta azt a beszélhetésüket Tillával, amiben a TV2 műsorvezetője szidta a csatornát, hogy mekkora Fidesz-fészek lett, és tűrhetetlen, ami ott folyik. De - mondja Friderikusz - Tilla azóta is ott maradt, sőt több műsorban is szerepet vállalt.

Ugyanez a baja Hajós Andrással, aki „az utóbbi tíz-tizenöt év szerintem legszámottevőbb tévés tehetsége”. Amikor márciusban telefonon beszéltek, Hajós azt mondta, hogy még nem tud kiszállni, mert szerződése van a futó gyerek-tehetségkutatóval. Aztán mégsem lépett le, hanem ősztől is vállalta a munkát a TV2-ön.

Friderikusz Tillával és Hajóssal kapcsolatban úgy összegzett: „Orbán rendszerét viszont nem elsősorban a hívek, hanem ezek az ürügykereső, gyáva és megalkuvó magatartások tartják életben. A legtöbb, a rendszer gátlástalanságával egyébként egyet nem értő embernek mindig akad egy «kézenfekvő» magyarázata a saját menthetetlen viselkedésére, megalkuvására”. Végül arra jutott: „Orbán pontosan az ilyen emberekre számított, amikor kiépítette a rendszerét, tudta, hogy az emberek többsége behódol, ha egzisztenciális nyomásnak teszik ki.”

Orbán Viktorról

„Valaha jóban voltunk, de az, akivel én jóban voltam, egy másik ember volt. A tudatmódosulás olyan esetével van dolgunk, amely a mából nézve megmagyarázhatatlan. Az egykori Orbán Viktor biztosan semmit sem fogadna el abból, amit és ahogy ez a mai tesz.”

Az ATV-ről

Két évig ingyen készítette a műsorát az ATV-nak, szponzorként ezért megszerezte Csányi Sándor OTP-s támogatását. A harmadik évadra adásonként 20 ezer forintot kapott. A negyediket aztán már nem rendelték meg. Az ATV-t irányító Németh Szilárdról azt mondta: „32-33 éves kora ellenére minden tekintetben az apja, Németh Sándor irányítja, ezt mindenki tudja és így is tartja odabent. És ahogy közelről láthattam, ketten együtt teszik tönkre a tévéjüket.” Erre vissztért újra: „Az apukája megvette neki az ATV-t, és gyermeki rajongással, ám szakmailag dilettáns módon üzemelteti.” Aztán megemlíti azt is, hogy Németh Szilárd tárgyalt Habonnyal és Vajnával, „Egyre több jel utalt arra, hogy a háttérben homályos folyamatok zajlanak.” Végül nem hosszabbítottak.

A Hit Gyülekezetét vezető, ATV-tulajdonos Németh Sándorról

„Május közepén más ügyben beszélnem kellett Németh Sándorral, aki váratlanul azt kérdezte tőlem, hogy én Orbán Viktor vesztét akarom-e. Szó szerint ezt és így kérdezte. Nem értettem már a kérdésfelvetést sem, így elmagyarázta, hogy ő eltúlzottnak találja azokat a kritikákat, amelyekkel a műsorban rendszeresen illettük Orbánt és a kormánya működését.”

A tévés vezetőkről

„Nagy többségük – tisztelet talán az egyetlen kivételnek - igen fantáziátlan és kockáztatni gyáva, középszerű és még a legtöbb esetben műveletlen is.”

A színes zakóiról

A Friderikuszzakón „a valóságos egykori fellépőzakó-választékomnak legfeljebb a tizede volt, kimaradt például a papagájos, a zebramintás, a felemás színű és mintázatú – hadd ne soroljam!”  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.