Házkutatást tartott az Energiaklubnál a NAV

bűnügy
2016 október 13., 18:23
comments 115

Reggel váratlanul és előzetes bejelentés nélkül házkutatást tartott az Energiaklub irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága – közölte az Energiaklub, ami szerint az ismeretlen tettes ellen zajló vizsgálatot megindító határozat szerint „az eljárás eredményessége és a tényállás tisztázása érdekében szükséges” az Energiaklub „Klímaválasz – Kapacitásfejlesztés a helyi klímaadaptációért” elnevezésű projektjének átvizsgálása is.

A NAV pénzügyőrei elvitték a projekt szerződéseit és több mint 300 számláját, illetve a projektvezető, a projekttel kapcsolatos levelezését. Az Energiaklub a határozat ellen panaszt nyújt be az illetékes hatóságnál.

Azt írják, hogy a projekt norvégiai, izlandi és lichtensteini támogatásból valósult meg, és 2016 áprilisában sikeresen lezárták, és 4 havonta beszámoltak a támogatást kezelő nemzetközi, de szentendrei székhelyű Regional Environmental Centernek. A szervezet az összes beszámolójukat elfogadta, sőt szeptemberben egy nemzetközi auditor is részletes vizsgálatot hajtott végre a projektben részt vevő szervezeteknél, és az Energiaklub szerint mindent rendben találtak.

Az egy évig tartó projektben több mint 140 önkormányzati döntéshozó, képviselő és tisztségviselő, illetve civil szervezet vett részt az ország 4 régiójának majdnem 100 településéről. A projektben megvalósított tréningsorozat az éghajlatváltozás hatásaira települési szinten való felkészülésről szólt. (Gyakorlatilag ez a köztársasági elnök kedvenc, ha nem az egyetlen témája is.)

Folytatódhat a norvég-ügy?

Az Energiaklub szerint ez már a norvég ügy második felvonása lehet. Mint ismert, személyesen Orbán Viktor rendelte el a Norvég Alapból részesülő civil szervezetek elleni hatósági intézkedéseket még 2014. május 23-án (később úgy tett, mintha nem is tudná miről volna szó). A vizsgálatból komoly ügy lett, a KEHI, a NAV, az ügyészség és a rendőrség is vizsgálódott az Ökotárs Alapítványnál és számos további civil szervezetnél, házkutatásokat is tartottak, a civil szervezetek elleni össztűzből alaposan kivette a részét az akkor még hűen a kormányt követő Simicska Lajos médiabirodalma is. Végül a norvégok és a kormány titokban alkut kötöttek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.