Keresik az anonim SIM-kártyák árusainak belső emberét

bűnügy
2016 október 16., 18:07
comments 146

A sokszor említett 200 ezer SIM-kártya közül, ami ugyanannak a hajléktalannak a nevén volt, 130 ezer volt telekomos, a többi a másik két magyar szolgáltatóé

- erről is beszélt a 444-nek F., a magyar telekommunikációs piac egyik vezetője, aki a mostani SIM-kártyás ügyek részleteit is ismeri.

Ő is megerősítette, amit korábban mások elmondtak, hogy gyakorlatilag 5-10 jól ismert nevet, feltehetően hajléktalanokét használnak különböző csoportok arra, hogy nagy tételben feltöltőkártyás SIM-eket vásároljanak, aktiválják azokat, és aztán haszonnal továbbértékesítsék.

A héten itt írtuk össze, hogyan lehet ma néhány nap alatt anonim SIM-kártyához jutni, és hogy milyen jelentősége van annak, hogy az ISIS-es Salah Abdeslam, illetve terrorcsoportjának tagjai anonim magyar SIM-kártyákat használtak.

Ez a jelenség, az anonim kártyák árusítása F. szerint gyakorlatilag a feltöltőkártyák bevezetése óta ismert, és határozottan állította, hogy szemben Németh Szilárd fideszes frakcióvezető-helyettes szavaival, a Telekom és a többi mobilszolgáltató értesítette róla a hatóságokat.

"Az ügynek fel kellett volna tűnnie, és „minimum egy bejelentést megért volna”, hiszen a szolgáltatóknál vannak az adatok"

- ezt nyilatkozta október 5-én a fideszes Németh Szilárd, tehát, hogy a mobilos cégek nem értesítették a hajléktalanok nevén lévő sok százezer SIM-kártyáról a magyar elhárítást. Erre F. egész egyszerűen azt mondta:

"Ez nem igaz, a magyar hatóságok ismerték a SIM-kártya helyzetet."

A héten megjelent egymilliós számot, tehát hogy ennyi "problémás", hajléktalanok nevére aktivált SIM-kártyát adhattak el az elmúlt években, túlzónak találta. F. azt mondta, hogy az elsőként nyilvánosságra került 200 ezres kontingenshez képest jóval több van, de az érintett kártyák száma tudomása nem éri el az egymilliót. Konkrét számot nem akart mondani, csak azt, hogy a szám közelebb van a 200 ezerhez, mint az egymillióhoz.

F. arról is beszélt, hogy most visszamenőleg megvizsgálják a feltöltőkártyás eladások adatait. Azt is megnézik, hogy voltak-e olyan üzletek, amit előnyben részesítettek a hajléktalanok nevére vásárlók, és azt is, hogy volt-e olyan munkatársa, aki együttműködött velük.

"Ha valaki nagy tételben vásárol tojást, minden héten sok ezer darabot, akkor azt fogja nézni, hogy hol tudja ezt kényelmesen megtenni. Ahol mindig gyorsan kiszolgálják. A másik oldalon, ha egy boltnak van egy törzsvásárlója, aki nagy tételért jön hozzá, akkor az árus egy idő után alkalmazkodni fog, előre összekészíti a csomagot, stb.. Ez akkor is így van, ha nincs semmi rosszhiszeműség, titkos összjáték, egyszerűen így működik az üzlet."

Ezt a példát hozta a nagy tételes SIM vásárlásokra F., de egyáltalán nem zárta ki, hogy "rosszhiszemű" segítsége is volt a mobilcégen belülről a vásárlóknak, ennek akarnak utánajárni.

Elmondása szerint most minden szolgáltató szorosan együttműködik a hatóságokkal, úgy a már kint lévő SIM-kártyák, mint a szabályok áttekintésének ügyében. Arra nem akart válaszolni, hogy mióta van a hatóságok részéről megnövekedett figyelem az ügyben, tehát hogy

  • a menekültválság 2015-ös kezdete,
  • a belga terrorsitáknál talált magyar SIM-ek miatt kezdődött idei jogsegély,
  • vagy most októberben, a nyilvános botrány kirobbanása

irányította rá az elhárítás kiemelt figyelmét az anonim SIM-kártyákra.

F. szerint egyébként egyáltalán nem csak az ISIS-es terroristák, hanem nagyon sok Magyarországon áthaladó menekült vagy migráns is vásárolhatott anonim kártyát. Szerinte ennek nem feltétlenül az az oka, hogy el akarták volna titkolni beszélgetéseiket vagy mozgásukat a magyar és az európai hatóságok elől, hanem az, hogy hiányos papírjaikkal, vagy papírok nélkül, magyar lakcím hiányában egyszerűen nem juthattak "normális" felöltőkártyához.

Ezzel a jelenlegi magyar szabályok ellentmondásosságára is felhívta a figyelmet.

"Mi a jobb a hatóságoknak? Ha ezek az emberek, akiknek 99 százaléka egyébként semmi rosszat nem akar, bemehet egy boltba, és levehet egy SIM-kártyát, hogy azon beszéljen a Törökországban maradt családjával vagy azokkal, akik már Németországba, Svédországba, Dániába értek? Vagy az a jobb, ha ilyen anonim kártyát kényszerül venni, mert "legálisan" nem vásárolhat? Nyilván a hatóságok bármikor megtehetnék, hogy a határ közelében lévő benzinkutak feltöltős SIM-kártya állományát lecserélik olyanra, amit könnyen követni tudnak."

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Lengyelországban például idén nyáron szigorították a SIM-kártya vásárlás feltételeit, pont a terrorizmus ellen küzdelem miatt, de Ausztriában például ma is leemelhető a bolt polcáról működés kész SIM-kártya, és nem kell semmi azonosítás. F. szerint ez nem jelenti, hogy az osztrákok ne foglalkoznának a migránsok kezébe került mobiltelefonokkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.