Saját alapítványai lehetnek a kormánynak, hogy legyen hova önteni a pénzt

POLITIKA
2016 október 17., 09:39
comments 127

Múlt héten a parlament elfogadott egy módosítást, ami tíz év után újra lehetővé teszi, hogy a kormány alapítványokat hozzon létre. Az első ilyen a Habsburg Ottó Alapítvány lesz.

Csakhogy 2006-ba az akkori pénzügyminisztérium éppen azzal indokolta a kormányalapítványok betiltását, hogy hogy a „közalapítvány intézménye sok esetben a közpénzek elfolyatásának egyik alapvető csatornájává vált”, és a közalapítványok „valójában azért jöttek létre, hogy élvezzék az alapítványi formával járó előnyöket”, például az alapítótól való vagyoni elkülönültséget.

A Magyar Nemzet kormányalapítványok feltámasztásáról megkérdezte a Transparency International jogi igazgatóját, aki elmondta, az új szabályozás nem szab felső korlátot az alapítványoknak juttatható vagyon összegének, és azt sem szabályozza, hogy kik és milyen követelmények alapján nevezhetők ki a kormányalapítványok kuratóriumába. Ligeti Miklós emlékeztetett arra is, hogy korábban a jegybank is arra hivatkozva akarta eltitkolni alapítványainak költekezését, hogy azok önálló jogalanyok.

Ligeti szerint az Alkotmánybíróság korábban hiába mondta ki a Matolcsy-alapítványoknál, hogy a közpénz nem veszítette el a közvagyon jellegét, tartani lehet attól, hogy a kormány majd azzal bújik ki ez alól a döntés alól, hogy az MNB független a végrehajtó hatalomtól, így ami a jegybankra kötelező, az nem vonatkozik a az ő alapítványaikra.

Ráadásul a civil szervezetekkel szemben a kormányzati alapítványoknál a nyilvántartási kérelmet a bíróságoknak a szokásosnál hatszor gyorsabban, már öt napon belül meg kell vizsgálniuk, és legkésőbb 20 napon belül be is kell jegyezniük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.