Gorbacsov és George Bush közösen tenne az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálásáért

külföld
2016 október 19., 12:25
comments 43

Megállapodott Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök-pártfőtitkár és idősebb George Bush amerikai exelnök arról, hogy együttműködik a megromlott orosz-amerikai kapcsolatok normalizálása érdekében - közölte szerdán Moszkvában a Gorbacsov-alapítvány sajtószolgálata az orosz állami hírügynökséggel.

Gorbacsov az idősebb George Bush-sal, valamint James Baker volt amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során rámutatott, hogy egykori partnereivel együtt megtapasztalta, hogyan kell beszüntetni a hidegháborút és a fegyverkezési versenyt. Mint mondta, annak idején a Szovjetunió és az Egyesült Államok mind Európában, mind a Közel-Keleten nehéz próbatételeken ment keresztül, amelyeknek méltósággal felelt meg.

Gorbacsov és Bush egy 2009-es rendezvényen, a háttérben Angela Merkel és Barbara Bush (AFP PHOTO / DAVID GANNON)
photo_camera Gorbacsov és Bush egy 2009-es rendezvényen, a háttérben Angela Merkel és Barbara Bush (AFP PHOTO / DAVID GANNON)

Az egykori szovjet vezető hangsúlyozta a folyamatos párbeszéd fontosságát, amely példaként szolgálhat a jelenlegi politikusok számára is.

"A legnehezebb helyzetekben is kompromisszumra lehet jutni. A cél ma is az kell legyen, hogy megtaláljuk a felek érdekeit figyelembe vevő kompromisszumot. És senkinek sem kell győztesnek nyilvánítania magát. Ha kijutunk a mostani zsákutcából, az a közös győzelmünk lesz" - hangoztatta Mihail Gorbacsov.

A volt szovjet vezető által létrehozott alapítvány sajtószolgálata szerint Bush és Baker egyetértett ezzel. A telefonbeszélgetés részvevői megállapodtak, hogy törekedni fognak a kétoldalú kapcsolatok normalizálásának, valamint az együttműködés felújításának támogatására, valamint mérlegelni fogják az ennek elősegítését célzó lehetséges lépéseket. (MTI, TASSZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.