Szijjártó: Biztonságban vannak a külföldi befektetések Magyarországon

"Teljes biztonságban vannak a külföldi tulajdonú cége és befektetések Magyarországon"

- oszlatta el a kételyeket Londonban, a CNBC amerikai csatornának adott interjújában Szijjártó Péter külügyminiszter, akit egyébként Philip Hammond brit pénzügyminiszter fogadott a brit fővárosban.

Szijjártó ezt arra a képtelen riporteri felvetésre válaszul fogalmazta meg, hogy Magyarország protekcionista gazdaságpolitikát folytat és igyekszik kiszorítani a piacról a külföldi vállalatokat, bankokat.

Szerinte ezt jól mutatja, hogy a régióban Magyarországon a legmagasabb a a közvetlen befektetések aránya a bruttó hazai termékhez képest. A szuper viszonyt mutatja szerinte, hogy például British Telecom és a British Petroleum is beruházni készül nálunk, és stratégiai megállapodásunk van a Tescóval és a Vodafone-nal is.

Szijjártó a bankokra valószínűleg szándékosan nem tért ki Európa legmagasabb bankadójának országában, de a távközlési szektor terhei sem csökkentek - idén 56 milliárd forint különadót fizetnek ezen a címen a telekom cégek.

A kiskereskedelmi szektor sem lélegzett fel még a vasárnapi boltzár okozta kiesés után, Orbán Viktor pedig épp nemrég üzente meg, hogy a kiskereskedelem maradt az utolsó jelentősebb szektor, ahol még nincsenek előnyben a magyar szereplők, de ezen is változtatni fog.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a Brexit-tárgyalások után is szoros gazdasági együttműködésre van szükség Budapest és London között, a kormány pedig azon melózik majd, hogy a kinn dolgozó magyarok jogait továbbra is megvédje. Szerinte nem igaz, hogy a magyar kormány menekültellenes uszítása hozzájárult volna a Brexit bekövetkezéséhez. (MTI)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;