Az EU-csúcson eldőlt, hogy heteken belül meg kell lennie a török vízumalkunak

eu
2016 október 20., csütörtök 19:32
120

A brüsszeli 2 napos EU-csúcson az orosz szankciókról még alkudoznak, de a migrációs következtetések már megvannak.

Tavaly napi 7000, most csak 85 menekült jön Törökországból, de hogy ez így maradjon, a török követelés szerint az EU-nak vízummentességgel kellene ezért fizetnie pár héten belül. A most megszületett, nem annyira egyértelmű szöveg szerint heteken belül meg kellene lennie a török vízumalkunak („further progress on the full range of commitments vis-à-vis all Member States contained in the EU-Turkey statement, including as regards visa liberalisation”).

De a szövegben az is benne van, amire a helyszínen lévő kollégánk, Magyari Péter is utalt nemrég, hogy összekötik a vízumliberalizációt azzal, hogy könnyebb lesz felmondani a vízummentességet is. („Co-legislators are invited to reach agreement within the next few weeks on the revision of the suspension mechanism applied to visas.”)

Tehát a török vízumot meg akarják adni, de közben a vízummentesség felfüggesztésének lehetőségére hoznának egy új szabályt.

Érdekes lesz, hogy az a törököknek elég lesz-e, és hogy az október végi határidő tartható-e.

Az áttelepítésről az van a szövegben, hogy a tagállamoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket az áthelyezés felgyorsításában, különös tekintettel a kísérő nélküli kiskorúakra és a már folyamatban lévő áttelepítésekre. Erről egy lábjegyzet is van, ami szerint Magyarország és Szlovákia, illetve Lengyelország kivétel. (Az eddigi egyetlen, Magyarországra is vonatkozó kvótadöntés alapján 1294 főt kellene befogadni jövő októberig, de ezt Magyarország egyelőre nem hajtja végre, kivárja a bírósági ítéletet.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt