Az EU olasz nyomásra megtiltotta egy spanyol étteremláncnak, hogy La Mafia legyen a neve

bűnügy
2016 október 20., 16:27
comments 51

Megtiltotta az Európai Unió egy spanyol étteremláncnak, hogy La Mafia (A maffia) néven üzemeltessen vendéglátóegységeket. Az olasz média szerint az Európai Bizottság védjegyekkel foglalkozó hivatala Olaszország nyomására hozott eltiltó határozatot.

A rendelkezés egy zaragozai székhelyű cég ellen irányul, ami Spanyolországban 38 éttermet működtet La Mafia néven, és további három nyitását tervezi. Az olasz szervezett alvilágról elnevezett étteremláncban olyan fogásokat kínálnak, amik nevét a szicíliai Cosa Nostra ihlette. A falakon olyan maffiavezérek fotója lóg, mint Vito Corleone vagy Lucky Luciano. A cég egyik reklámszlogenje az, hogy: „A maffia munkahelyeket teremt.”

„A maffiára hivatkozás hátrányosan befolyásolja az olasz konyhaművészet megítélését, ugyanakkor kedvező fényben tünteti fel az alvilágot. A maffiaszerű szervezetek egyértelmű fenyegetést jelentenek az egész Európai Unióra, mert nemcsak Olaszországban vannak jelen, hanem az EU más tagállamaiban, köztük Spanyolországban is”

– indokolták döntésüket a brüsszeli szakértők.

Brüsszel megértette, hogy a maffiával szemben nincs helye engedékenységnek, a maffia veszélyét nem szabad lebecsülni – kommentálta a La Repubblicának a döntést az olasz parlament maffiaellenes bizottságának elnöke, Rosy Bindi.

A több mint 400 főt foglalkoztató spanyol étteremlánc közölte, hogy kifogást emel a brüsszeli döntés ellen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.