Moszkva nagyon nem akarja, hogy kiadják Amerikának a Prágában letartóztatott orosz hackert

bűnügy
2016 október 20., 19:16
comments 41

A cseh hatóságok kedden közölték, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közreműködésével elfogtak egy orosz férfit, akit az Egyesült Államok elleni hackertevékenységgel gyanúsítanak. A prágai ügyészség a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy az amerikai hatóságoknak két hónap áll a rendelkezésükre, hogy a kiadáshoz szükséges dokumentumokat elküldjék Prágának. Az orosz hírügynökség szerint a LinkedIn munkapiaci szociális háló közölte, hogy a letartóztatás a közösségi oldal 2012-es feltörésével van összefüggésben.

Moszkva ellenzi a Prágában letartóztatott, nemzetközileg körözött orosz hacker kiadását az Egyesült Államoknak, az orosz külügyminisztérium és a prágai nagykövetség is azon dolgozik, hogy ez ne történjen meg – mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Zaharova, aki Jevgenyij Nyikulinként azonosította az orosz férfit, közölte: a letartóztatás újabb példája annak, hogy az amerikai hatóságok hogyan üldözik az orosz állampolgárokat. Azt mondta, Washington nem akar együttműködni Moszkvával a kiberbűnözés elleni fellépés területén, hiába próbálták az orosz illetékesek felvenni a kapcsolatot amerikai kollégáikkal. Ebből pedig azt szűrte le a szóvivő, hogy Amerika politikailag motivált vádakkal illeti Oroszországot és az orosz állampolgárokat.

A letartóztatásra napokkal azután került sor, hogy az USA hivatalosan is Oroszországot tette felelőssé az amerikai politikai szervezetek elleni közelmúltbeli számítógépes támadásokért. Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) közös közleményben jelentette be, hogy Moszkva a felelős amerikai politikai szervezetek, csoportok és egyes amerikai szövetségi államok választási számítógépes rendszerei elleni támadásokért. A közlemény szerint „ezeknek a kalózakcióknak és adatlopásoknak a célja az amerikai választási folyamatba való beavatkozás” volt.

A Kreml képtelenségnek nevezte a washingtoni vádakat. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök honlapját naponta éri több 10 ezer hackertámadás. Ezeket a behatolási kísérleteket vissza lehet vezetni az Egyesült Államok területéig, de Oroszország nem vádolja ezért minden egyes alkalommal a Fehér Házat vagy a CIA-t – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.