Orbán nem foglalkozik a Népszabadság ügyével

Tbg
2016 október 21., péntek 13:38
94

Először reagált Orbán Viktor miniszterelnök a több évtizedes múltra visszatekintő Népszabadság szerkesztőségének kiadó általi hirtelen, feloszlatására.

Egy magyar újságírói kérdésre reagálva azt mondja, a kormányzat nem foglalkozik a Népszabadság ügyével, de ez szerinte így jó, hiszen az a „nagyobb baj”, ha egy kormány foglakozik egy újság ügyével. Szerinte ez a kiadó dolga.

Az Eurológus újságírója, Kugyela Tamás rákérdezett még arra, kifejezi-e a miniszterelnök a szolidaritását a 80 fős, hirtelen, minden előzetes indoklás nélkül elbocsátott szerkesztőséggel, mire a miniszterelnök annyit mondott, reméli, kapnak munkát más baloldali lapoknál.

A Népszabadság szerkesztőségét a lapot kiadó Mediaworks egyik napról a másikra szüntette meg, és bár gazdasági okokkal magyarázták a magyar sajtótörténetben szinte példa nélküli esetet, erős a gyanú, hogy politikai motivációk állhattak a háttérben.

A lap bezárásnak körülményeiről itt írtunk részletesen.

A lap bezárása nemzetközi hullámokat is keltett, általában a magyar sajtószabadság elleni újabb lépésnek értékelik. Szijjártó Péter külügyminiszter az amerikai külügy aggodalmára ezt válaszolta:

„Magyarországon semmilyen szabadságjog - így a sajtószabadság - sincs veszélyben.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt