Könyv jelenik meg Orbán terrorizmus pénzelése miatt körözött szaúdi szomszédjáról

bűnügy
2016 október 25., 11:24
comments 95

A Drogbárók bankára címmel tavasszal kerül a boltokba Robert Mazur könyve, amely a Nemzetközi Kereskedelmi és Hitelbankról (Bank of Credit and Commerce International, BCCI) és annak nagyhatalmú vezetőjéről, Ghaith Pharaon szaúdi bankár-strómanról.

A könyv szerzője 27 éven keresztül működött beépített ügynökként különböző drogkartelekben, és működött összekötőként a korrupt bankárok és az alvilág között.

Ghaith Pharaon sejk 1977-ben (Fotó: Mike Stephens / Central Press / Getty Images)
photo_camera Ghaith Pharaon sejk 1977-ben (Fotó: Mike Stephens / Central Press / Getty Images)

Pharaon és a hozzá kötődő üzleti csoport - például Adnan Polat török mágnás - több súlyos luxusingatlan-üzletben is benne van, amit az előző 1-2 évben bonyolított le Tiborcz István, Orbán Viktor vejének érdekeltségi köre Budapesten és máshol az országban.

Ilyen volt például a Turai kastély, a Postabank székház és a Spitz-villa eladása. De ami ezeknél is szebb: Pharaon egyik cége nemrég épp Orbán Viktor házával szemben, a Cinege utcában vett magának egy villát.

A BCCI a '90-es évek végi bedőléséig olyan figuráknak mosott pénzt, illetve volt kapcsolatban, mint Manuel Noriega, Oszama bin Laden és Szaddám Huszein

- derül ki a bankról az ajánló szerint. Pharaont egyébként jelenleg is körözi az Interpol, csalás, pénzmosás, terrorizmus pénzelése, illegális bevándorlás elősegítése és nukleáris kereskedelem bűntettét követte el az amerikai szenátus vizsgálóbizottsága szerint.

A BCCI kifejezetten az alvilági kapcsolataiból élt: törvényhozókat fizettek le és korrumpáltak, fegyverkereskedőket pénzeltek, pénzt mostak. Később a bank elismerte bűnösségét a New York állam által emelt vád tekintetében, és megegyezést írt alá az amerikai igazságüggyel, valamint az állami ügyészséggel, kártérítést is fizettek, mielőtt összeomlott a pénzintézet.

Kedden Orbán Viktor is megszólalt Pharaonnal kapcsolatban. Azt mondta, szerinte a szóban forgó személy körül egy amerikai titkosszolgálati játszma zajlik, hiszen Pharaon beutazásával kapcsolatban egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást.

A miniszterelnök szerint az is kérdés, hogy ha Pharaont keresi az FBI, mégis miként maradhatott ennyi időn keresztül szabadlábon. (könyvesblog)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.