44 százalékkal megemelték az izlandi parlamenti képviselők fizetését

Jelentősen, 44 százalékkal megemelték Izlandon a parlamenti képviselők fizetését, ami így már havi 9000 euró (2,8 millió forint) lesz, hogy biztosítva legyen a függetlenségük – jelentette be a köztisztviselők juttatását szabályozó testület. (A Kjararad öt tagból áll, hármat a parlament nevez ki, egyet a legfelsőbb bíróság, az ötödiket pedig a pénzügyminiszter. A hatáskörébe tartozik a képviselők, a miniszterek és egyes közszolgálati intézmények vezetői javadalmazásának a meghatározása.)

A bizottság a döntést azzal magyarázta, hogy „alapvetően fontos, hogy a megválasztottak pénzügyileg függetlenek legyenek”, miután az országot megrázták a 2008-as pénzügyi válság következményei, és az ún. panamai papírok hatásai, amikbe áprilisban belebukott Sigmundur David Gunnlaugsson miniszterelnök is.

A négy évre megválasztott 63 parlamenti képviselő „munkájához semmi sem hasonlítható a munkaerő piacon, és eddig nem vették figyelembe azt az időt, amit a parlamenten kívül szenteltek a feladatuk ellátásának” – így indokolta a bizottság a fizetésemelést.

A szombaton tartott, előre hozott izlandi parlamenti választásokon nem alakult ki egyértelmű többség. A jobboldal elvesztette a választást, de a baloldali-liberális választási koalíció sem jutott 50 százalék fölé. (MTI)