A brit titkosszolgálat főigazgatója szerint lesznek még terrortámadások az Egyesült Királyságban

Andrew Parker, az MI5 főigazgatója interjút adott a Guardiannek. Ezzel megszületett az első lapinterjú, amit az MI5 épp hatalmon lévő vezetője ad, ugyanis a kémszervezet 107 éves fennállása alatt még soha nem volt ilyesmire példa.

Parker elsősorban arról beszélt, hogy a szándékosan félreértelmezett iszlamista téziseken alapuló vallási terrorizmus egy generációs jelenség, és a nyugati világnak jobb lesz hozzászoknia, hogy ez a fenyegetés fenn fog maradni a jövőben is. A főigazgató szerint az utóbbi időben olyan sok terrortámadást terveztek az Egyesült Királyságban, és a terrorsejtek olyan gyorsan állítják fel a terveiket és lendülnek akcióba, amire az utóbbi 30-40 évben egészen biztosan nem volt példa.

„A valóság az, hogy az enyémhez hasonló hivatalokra áldozott befektetések miatt az Egyesült Királyságnak jó védelmi rendszere van. Úgy gondolom, hogy le fogjuk leplezni és meg fogjuk akadályozni az Egyesült Királyságot fenyegető terrorcselekmények legtöbbjét.

De lesznek terrortámadások az országban.

A fenyegetettségünk súlyos, és ez is azt jelzi, hogy ez valószínű.”

Az iszlamista terrorizmus mellett Parker szerint az északír terrorizmus maradványai is fenyegethetik az Egyesült Királyság békéjét, de erre talán könnyebben tud reagálni az MI5.

Andrew Parker (AFP PHOTO / CROWN COPYRIGHT)

A harmadik, és kifejezetten komoly fenyegetést Parker szerint egy idegen állam akciója jelenti. Ugyanis míg a nyugati világban a legtöbb belföldi titkosszolgálat az iszlamista terrorveszély elhárításával van elfoglalva, ezek az államok sebezhetőbbé válnak egy idegen kormány titkosszolgálati akciójával szemben.

Ebben a körben Parker leginkább az oroszokról tart, szerinte ugyanis az orosz titkosszolgálat jelenleg is aktívan jelen van az EU-ban, az Egyesült Királyságban és Észak-Amerikában is, és kibertámadásokat, propagandát, katonai eszközöket, klasszikus kémkedést és politikai felforgató akciókat is bevet az orosz külpolitikai célok elérése érdekében.

Pont ezért Parker szerint a fenti eszközökkel egyre agresszívabban bánó Oroszország is egyre komolyabb fenyegetést jelent az Egyesült Királyság belső békéjére. (Guardian: itt meg itt)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.