Kukásautó pengéi zúztak halálra egy marokkói halkereskedőt, ahogy az elkobzott áruját akarta menteni

2016 november 1., kedd 13:17
127

A marokkói Al Hoceima nevű városban kedden sem voltak hajlandóak iskolába menni a diákok, több ezren lepték el az utcákat, hogy tiltakozzanak Mohcine Fikri, a 31 éves halkereskedő halála miatt.

A férfit október 28-án egy kukásautó vágólapátjai zúzták halálra.

Azért próbált bemászni járműbe, hogy visszaszerezze a halakat, amiket korábban elkoboztak tőle a városi hatóságok. A kukásautó a halakat zúzta volna össze, Mohcine Fikri viszont meg akarta menteni a friss árut, amit valamilyen engedélyezési probléma miatt vettek csak el tőle.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a férfi öngyilkos lett, ezért ugrott a lapátok közé, később viszont a szemtanúk Facebookra töltött videóin látszott és hallatszott, hogy a kereskedő csak a halakat mentette volna, mikor az egyik munkás bekapcsolta a lapátokat.

Fikri halála után Marokkó több városában is tömegtüntetések kezdődtek, de a hírek szerint mindenhol teljesen békés maradt a tömeg. Több helyütt olyan szlogeneket kiabáltak, mint „Méltóságot a népnek!” vagy „Szabadságot, méltóságot, társadalmi igazságosságot!”.

Töntetés Fikri mellett Al Hoceimában. (AFP PHOTO / FADEL SENNA) Fotó: FADEL SENNA

A királyságban még soha ekkora békés tiltakozási hullám nem volt.

Fikri halálát többen hasonlítják a tunéziai zöldséges, Mohamed Bouazizi 2010. december 17-i önégetéséhez, aminek hatására kitört a Ben Ali rendszerét elsöprő jázminos forradalom. Bouazizi szintén a hatóságokkal került összetűzésbe, elkobozták a kocsiját, amiről árulta a zöldséget. (The Moroccan Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt