A magyar hatóságok azért nem kapták el Pharaont, mert későn jutott eszükbe megkérdezni az Interpolt, hogy körözik-e

POLITIKA
2016 november 03., 13:49
comments 215

Az Interpol által is körözött szaúdi üzletember azért kaphatott magyarországi vízumot, mert Németország külön nyilatkozott arról, hogy Ghaith Pharaon belépése a schengeni övezetbe nem sérti a nemzetbiztonsági érdekeit, mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette, hogy a többi uniós tagállam sem tiltakozott.

Fotó: MTI/IllyésTibor
photo_camera Fotó: MTI/IllyésTibor

Ugyanakkor Lázár János szerint az Egyesült Államokat és Szaúd-Arábiát hiába kérdezték Pharaonról 2014-ben, azok nem válaszoltak a magyar hatóságoknak.

Lázár elmondta, hogy vizsgálatot is folytattak Pharaon miatt, de az Alkotmányvédelmi hivatal és az Információs Hivatal arra jutott, hogy Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit nem sérti, ha megkapja a vízumot.

De valamiért az Interpolt már csak a vizsgálatok után, fél évvel ezelőtt keresték meg, akik közölték a magyar hatóságokkal, hogy ők még mindig körözik Pharaont.

Lázár János azt mondta, ha ezt hamarabb tudják, akkor elfogták volna a pénzmosásért keresett üzletembert. Azt nem tudta megmondani, hogy van-e még érvényes vízuma Pharaonnak Magyarországon.

Pharaon ellen 1991 novemberében adtak ki elfogatóparancsot az amerikai hatóságok, a sikkasztással és csalással vádolt szaúdi bankárt az Interpol is körözi.

Pharaon 2015-ben vásárolt villát Budán, Orbán Viktor miniszterelnök Czinege utcai otthonával szemközt. A miniszterelnök saját bevallása szerint személyesen is találkozott már a bankárra.

Nemrég az is kiderült, hogy Pharaon hajója augusztusban éppen Mészáros Lőrinc jachtja mellett parkolt le idén nyáron az Adrián.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.