A magyar hatóságok azért nem kapták el Pharaont, mert későn jutott eszükbe megkérdezni az Interpolt, hogy körözik-e

2016 november 3., csütörtök 13:49
224

Az Interpol által is körözött szaúdi üzletember azért kaphatott magyarországi vízumot, mert Németország külön nyilatkozott arról, hogy Ghaith Pharaon belépése a schengeni övezetbe nem sérti a nemzetbiztonsági érdekeit, mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette, hogy a többi uniós tagállam sem tiltakozott.

Fotó: MTI/IllyésTibor Fotó: Illyés Tibor

Ugyanakkor Lázár János szerint az Egyesült Államokat és Szaúd-Arábiát hiába kérdezték Pharaonról 2014-ben, azok nem válaszoltak a magyar hatóságoknak.

Lázár elmondta, hogy vizsgálatot is folytattak Pharaon miatt, de az Alkotmányvédelmi hivatal és az Információs Hivatal arra jutott, hogy Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit nem sérti, ha megkapja a vízumot.

De valamiért az Interpolt már csak a vizsgálatok után, fél évvel ezelőtt keresték meg, akik közölték a magyar hatóságokkal, hogy ők még mindig körözik Pharaont.

Lázár János azt mondta, ha ezt hamarabb tudják, akkor elfogták volna a pénzmosásért keresett üzletembert. Azt nem tudta megmondani, hogy van-e még érvényes vízuma Pharaonnak Magyarországon.

Pharaon ellen 1991 novemberében adtak ki elfogatóparancsot az amerikai hatóságok, a sikkasztással és csalással vádolt szaúdi bankárt az Interpol is körözi.

Pharaon 2015-ben vásárolt villát Budán, Orbán Viktor miniszterelnök Czinege utcai otthonával szemközt. A miniszterelnök saját bevallása szerint személyesen is találkozott már a bankárra.

Nemrég az is kiderült, hogy Pharaon hajója augusztusban éppen Mészáros Lőrinc jachtja mellett parkolt le idén nyáron az Adrián.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt