A Duma alelnöke betiltaná a mémeket

Pjotr Tolsztoj, az orosz parlament, azaz a Duma alelnöke arról beszélt egy interjúban, hogy valahogy meg kellene tiltani az orosz internetezőknek, hogy gúnyt űzzenek a hazafiasságból. A Kreml hivatalos propagandája a gazdasági visszaesés kezdete óta szinte minden politikai lépést patrióta jelszavakkal próbál eladni, legyen az akár a szíriai polgárháborúba való orosz beavatkozás, a krími invázió vagy az ukrán szeparatisták támogatása.

Az interneten viszont tényleg sokan gúnyt űznek ezekből a szólamokból.

A vatnik nevű mémet Tolsztoj külön is kiemelte. Ez így néz ki:

A vatnik elég híres orosz ellenzéki körökben, aktivisták néha még tüntetni is vatnik álarcban járnak. A vatnik tulajdonképpen egy pufajkás kabát darabja, ezért van össze-vissza foltozva, és ezért áll ki néha belőle a tömés. Ezzel a mémmel általában Putyin feltétlen híveit figurázzák ki. A vatnik általában tök alkoholista, lecsúszott proli, aki örül, hogy Putyin parancsára menetelhet, ráadásul a pufajkás utalás feleleveníti a Szovjetunió iránt érzett putyini nosztalgiát is, meg azt, hogy ez mennyire furcsán passzol a hazafias jelszavakhoz.

Putyin képével menetelő vatnikok

Na, például az ilyen képek gyártását tiltaná be Tolsztoj. Sok sikert neki! (The Moscow Times)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.