Jól képzett bevándorlók előtt nyitna ajtót a német baloldal

külföld
2016 november 06., 13:39
comments 63

A német szociáldemokraták a kanadai modellnek nevezett bevándorlási rendszer mintájára írtak most egy tervet: eszerint egy pontrendszer segítségével osztályoznák azokat az EU-n kívüli állampolgárokat, akik Németországban akarnak dolgozni. Az életkor, a végzettség, a nyelvtudás, az integrációs képesség és a szakmai tapasztalat mind pontokká válthatók lennének, és a legjobb 25 ezer kaphatna letelepedési engedélyt évente.

A szerencsések helyzetét évente felülvizsgálnák. Családot csak egy bizonyos jövedelmszint felett hozhatnának, és szociális segélyre is csak öt év után lennének jogosultak.

Berlin és a tévétornya (Paul Zinken/dpa)
photo_camera Berlin és a tévétornya (Paul Zinken/dpa)

A javaslat nem érinti azokat, akiket menekülteknek ismer el a német állam, őket a kisebbik koalíciós párt továbbra is beengedné az országba, pontoktól függetlenül.

Szeptemberre terveznek

Az új szocdem javaslat már része a lassan beinduló választási helyezkedésnek, a pártok elkezdték a felkészülést 2017 szeptemberére.

Angela Merkel várhatóan decemberben jelenti be, hogy ismét elindul a kancellári posztért. Ebben sokat segíthetett, hogy Horst Seehofer, a bajor CSU vezetője szombaton lényegében megígérte, hogy támogatja Merkel jelölését. A menekültválság kormányzati kezelését élesen kritizáló bajor pártelnök kiállása elnémíthatja Merkel CDU-n belüli riválisait is.

A közvélemény-kutatások alapján a Merkel vezette CDU 33 százalékon áll, az új bevándorlási pontrendszerrel előjövő SPD pedig 22 százalékon. Mindkét pártnak elege van a nagykoalícióból, és abban bíznak, hogy sikerül egymásnál kisebb koalíciós partnert találni.

A 13 százalékon álló EU- és menekültellenes AfD senkinél sem jön szóba, de a 10 százalék körüli pártok közül a szocdemek a Zöldekkel és a Balpárttal is számolnak. A CDU abban bízhat, hogy a most 5%-ra, vagyis a küszöbre mért szabad demokraták visszatérhetnek a parlamentbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.