A fia hívta fel Orbánt a hírrel, hogy Trump megfordította az elnökválasztást

POLITIKA
2016 november 12., 07:15
comments 238

Interjút közöl Orbán Viktor miniszterelnökkel a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap.

A lap európai szerkesztője, Peter Foster a magyar kormányfő minapi londoni látogatása idején készítette az interjút, ami szombatra virradóra jelent meg az újság online kiadásában.

Orbán Viktor főleg az amerikai elnökválasztásról beszélt, azt mondta, épp a reptéren várt a londoni gépre, hogy találkozzon Theresa May brit miniszterelnökkel, mikor hajnali ötkor hívta a fia, hogy úgy tűnik, Donald Trump nyer. „Micsoda nap!” - gondolta Orbán.

Szerinte ugyanis Donald Trump győzelme azt jelenti, hogy a realitás áttört az ideológián.

„Filozófiai-ideológiai szinten úgy érezzük, hogy mi itt a nyugati világban liberális nem-demokratikus rendszerben élünk, és ennek vége. Ennek az ideológiának, amely megteremtette a politikai korrektségre alapuló saját nyelvezetét - és ezzel szürke, egyforma megközelítést alakított ki minden kérdéshez - vége van.”

Az újságíró felidézte Orbán Viktor egy korábbi kijelentését, ami a miniszterelnök azt mondta, hogy Trump megválasztása Magyarország és Európa számára is jó lenne. Arra a kérdésre, hogy továbbra is így tartja-e, a miniszterelnök azt mondta, hogy ez az érzése erősebb, mint valaha, hiszen Donald Trump nagyon egyértelműen állást foglalt az illegális migrációval szemben.

Orbán szerint ha erős alapokkal bíró államok nem teszik világossá, hogy hol vannak a határok, mit tartanak elfogadhatónak és mit nem, az destabilizálhatja a nyugati világot, erre pedig nincs szükségünk. A miniszerelnök meggyőződése, hogy ebből a szempontból Trump jobb Magyarország és jobb Európa számára is.

Orbán üdvözölné azt is, ha Trump kezdeményezésére feloldanák az oroszokkal szembeni szankciókat, hiszen Magyarország sosem volt a szankciók híve. Sőt, Orbán szerint Jelcin instabil Oroszországa veszélyesebb volt a világra, mint most Putyiné.

Orbán érvelése csak ott hibázik, hogy Trumpot úgy állítja be, mintha a posztmodernizmus káosza ellenében a rendet és a stabil határokat képviselné, de közben épp Trump az abszolút posztmodern jelölt, akinek a kampánya még az alapvető valóságot és a tényeket is megkérdőjelezte, és össze-vissza hazudozott. Trump egymást követő kijelentéseiben szinte semmilyen következetesség nem volt, néha olyan dolgokat is letagadott, amiket ő maga mondott percekkel ezelőtt. Ha Orbánnak ez a rend és a stabilitás, akkor Isten irgalmazzon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.