Szerbia orosz állampolgárokat utasított ki, amiért azok államcsínyt szerveztek Montenegróban

külföld
2016 november 12., 10:43
comments 63

Podgoricában, Montenegró fővárosában október végén letartóztattak egy 20 fős, szerb és montenegrói állampolgárokból álló társaságot. Azzal vádolják őket, hogy államcsínyt szerveztek Montenegróban. A tervük az volt, hogy rendőregyenruhába öltözve megrohamozzák a podgoricai parlamentet, lelövik Milo Gyukanovics miniszterelnököt, és egy Moszkva-barát pártot segítenek hatalomra.

Közben a szerb hatóságok is akcióba léptek, Szerbiában több orosz állampolgárt kaptak el, és őket a montenegrói puccskísérlet irányításával vádolták. A szerb nyomozók találtak is náluk 120 ezer eurónyi, azaz több mint 37 millió forintnyi készpénzt, a szerb különleges erők egyenruháit és egy szerkezetet, amivel követték Milo Gyukanovics montenegrói miniszterelnök mozgását.

A Guardian forrásai szerint október 26-án, miután elfogták az oroszokat Szerbiában, Nyikolaj Patrusev, az Orosz Nemzetbiztonsági Tanács vezetője Belgrádba utazott, hogy tárgyalással próbálja megakadályozni a botrány kitörését. (A Nemzetbiztonsági Tanács Putyin és a Duma tanácsadószerve titkosszolgálati kérdésekben.)

A szerb kormány és Patrusev megállapodhatott, ugyanis a Guardian szerint Szerbiában elfogott oroszok ellen végül nem indítottak hagyományos eljárást, megúszták annyival, hogy kiutasították őket Szerbia területéről. A Guardian infóival ellentétben azonban a szerb belügyminiszter hivatalosan azt állította, hogy a montenegrói puccsal összefüggésben nem deportáltak senkit Szerbiából.

Đukanović 2016-ban, Podgoricában beszédet tart híveinek, miután állítólag Moszkvából irányított szerb puccsisták merényletet kíséreltek meg ellene.
photo_camera Milo Đukanović október 17-én még választási győzelmét ünnepelte. Fotó: AFP / SAVO PRELEVIC

A Guardian egy belgádi diplomáciai forrástól azt is megtudta, hogy Nyikolaj Patrusev, aki korábban maga is az FSZB ügynöke volt, bocsánatot kért a szerbektől a montenegrói akció miatt, és azt mondta, hogy a puccskísérletet az ügynökök nem egyeztették a Kremllel és az orosz titkosszolgálati vezetők nem adtak felhatalmazást semmi ilyesmire.

Közben Moszkvában Patrusev egyik beosztottja azt mondta az orosz állami TASZSZ hírügynökségnek, hogy a főnöke nem kért bocsánatot senkitől, ugyanis nincs is semmi, amiért bocsánatot kellett volna kérnie. Azt azonban nem tagadta, hogy Patrusev Belgrádba utazott, hogy a botrányról tárgyaljon a szerbekkel.

Eközben Szerbiában egy másik botrány is kitört, amikor Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök házának közelében, egy parkoló autóban találtak egy rakás fegyvert. Az autó annál a kereszteződésnél parkolt, ahol Vucsics autója le szokott lassítani, mikor a miniszterelnök hazafelé tart.

A szerb hatóságok szerint a miniszterelnököt egy szervezett bűnbanda akarta meggyilkolni 10 millió euróért, de azt nem tudták még kideríteni, hogy kinek a megbízásából.

Vucsics és Milo Gyukanovics is sokat tett azért, hogy országaik minél távolabb kerüljenek Moszkva vonzáskörzetétől. Gyukanovics vezetése alatt Montenegró a NATO-hoz is sokat közeledett, Vucsics pedig az Európai Unió felé irányította Szerbiát. Több forrás szerint a Kremlben egyik ország diplomáciai pályáját sem nézik jó szemmel, még annak ellenére sem, hogy Vucsics igyekszik az oroszok felé is barátságos politikát folytatni. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.