Fejenként 55 ezer forintos béremelést kérnek az Audi-gyár dolgozói

gazdaság
2016 november 16., 09:47
comments 172

A Napi.hu írta meg, hogy az Audi Hungária Független Szakszervezet bértárgyalásba kezdett a győri céggel, és ezek a követeléseik:

  • egységesen, fejenként 55 ezer forintos alapbéremelés a dolgozóknak januártól
  • az ún. választható béren kívüli keret, tehát a béren kívüli juttatási csomag 650 ezer forintra emelése
  • a cég törölje el az önkéntes nyugdíjpénztárba való befizetés felső korlátját
  • a szociális hozzájárulási adó mértékének várható csökkentését egy az egyben fordítsa a cég a dolgozók bérének emelésére

Áprilisban feszült egyezkedés után már volt egy béremelés a győri Audi-gyárban. Akkor a havi 170-289 ezer forintos bérrel rendelkezők 16-20 ezres, a 290 ezer forintnál nagyobb fizetésűek meg 15 ezres emelést kaptak visszamenőlegesen, január 1-től. Akkor a választható béren kívüli évi 570-630 ezer forintra emelkedik.

A lap szerint a kecskeméti Mercedes-gyárban is a bérekről tárgyaltak. A Mercedes keddi közleménye szerint az egyik érdekképviselet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) és a gyár megállapodott egy, a korábbiakat jóval meghaladó, 2 évre szóló többlépcsős bérfejlesztésben. De a kecskeméti üzemben működő másik érdekképviselet, a Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint ez elfogadhatatlan. (Napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.