A 444 a Kormányinfóra sem mehet el

parlament
2016 november 17., 10:53
comments 230

Kövér László házelnök októberben szabályszegésre hivatkozva előbb csak hármunkat, majd pár nappal később az egész 444 szerkesztőségét kitiltatta a Parlamentből. Az indoklás szerint ott kérdeztük ki a kormánypárti politikusok véleményét arról, hogy Rogán Antal lebukott a helikopterútja körüli hazugságával, ahol az tilos. (Persze ha ezt a szabályt betartanánk, bizonyos rejtőzködő képviselőkkel soha sem találkoznánk.)

A tiltás visszavonásig érvényben van, egyelőre nem is vonták vissza. Ennek ellenére reménykedtünk benne, hogy a legtöbb csütörtökön megtartott Kormányinfó, azaz Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója kivételt képez ez alól, elvégre nem országgyűlési, hanem kormányzati ügyről van szó. Sajnos tévedtünk, a regisztrációs kérelmünkre a kormányszóvivői iroda közölte:

„Regisztrációját nem áll módunkban elfogadni, mivel tudomásunk szerint Kövér László házelnök úr 2016. október 12-től a 444.hu munkatársainak Országházba szóló akkreditációját határozatlan időre felfüggesztette.”

Így megy Magyarországon a hatalmi ágak szétválasztása: ha a kormány minisztere a kormánytól elvileg független Parlament egyik termében áll mikrofon elé, akkor nem kérdezhet az, akit amúgy csak az Országgyűlés nem lát szívesen.

photo_camera A Parlament éjszaka 1972-ben (Fotó: RIA Novosti / Sputnik)

Szerencsére már zajlik a kormány titokzatos átköltöztetése a budai várba. Lázár János korábban azt mondta, azért költözik a kormány a várba, mert 2011-ben a Parlament elfogadott egy törvényt, ami szerint a kormányzás kiköltözik a parlament épületéből. Lázár akkor viccelődött is azzal, hogy ha ezt nem teszik meg, előbb-utóbb úgy járnak, mint a kitiltott újságírók, és őket is kirakja Kövér László.

Szóval a kormányinfó is no-go zóna, de vigasztaló, hogy azt a pár évet/évtizedet, amire a Miniszterelnökség végre elköltözik, már fél lábon is kibírjuk. Addig levélben érdeklődhetünk, kb. így.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt