Mélyrepülésben Orbán kedvenc újságja

Média
2016 november 18., 07:55
comments 134

Lévai Anikó 2014-es interjúja óta tudjuk, hogyan lehet felébreszteni Orbán Viktort:

„Ha reggel nem akar felkelni, mondd azt, hogy van friss Nemzeti Sport, egyből kinyitja a szemét. Elsőnek kell olvasnia, volt rá példa, hogy kivasaltam, hogy ropogós legyen.”

A Nemzeti Sport a Mediaworks részeként az elmúlt hetekben Mészáros Lőrinc közelébe került, ami talán garantálja majd Orbán Viktor nyugodt ébredését. Viszont egyre kevesebb asszony vasalja a lapot, a Nemzeti Sport példányszáma ugyanis durván zuhan, tavaly óta 11,7 százalékkal kevesebbet adnak el a sportlapból, ilyen mértékű csökkenés még nem volt a sportlapnál - derül ki az mfor cikkéből. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség jelentése szerint a Nemzeti Sport példányszáma még így is 40 500 volt a harmadik negyedévben, amivel simán a veri a politikai napilapokat

A Nemzeti Sport mellett a Mediaworksnél volt a Népszabadság is. A lapot gazdasági okokra hivatkozva szüntették meg, pedig éppen a harmadik negyedévben állt meg a lap példányszámzuhanása, ami nagy szó, mert éves szinten 8,2 százalékos volt a csökkenés. A Népszabadságból átlagosan az utolsó teljes negyedévében 37 061 példányt adtak el, ezzel messze a legolvasottabb nyomtatott politikai lap volt.

Utána a Magyar Nemzet következik. A gecigate óta a lap példányszáma meredeken esett, egy év alatt 36 százalékkal csökkent az eladott Magyar Nemzetek száma, a harmadik negyedévben 16 317 volt az átlag. Ez még mindig több, mint az új kormánylap, a Magyar Idők és a Magyar Hírlap példányszáma. Hogy mennyivel, azt nem tudni, a két kormánylap ugyanis nem auditáltatja a példányszámát, így nem derül ki pontosan, milyen kevesen olvassák ezeket.

A Népszava valószínűleg a negyedik negyedévben profitálhat a Népszabadság megszüntetéséből. A harmadikban még csökkent a példányszáma, az átlag 10 321 darab lett. 14 százalékkal kevesebb, mint egy éve.

Nemcsak a politikai, hanem a bulvárnapilapokban sem megy. A Blikk (113 ezer, -13,2 % tavaly óta) és a Bors (62 ezer, -9,5 százalék tavaly üta) példányszáma is csökkent

A közéleti hetilapoknál a sorrend:

  • HVG 32 550 példányszám (-9,7 % tavaly óta),
  • 168 Óra 13 031 (-9,7 % tavaly óta, de az utolsó negyedévben 0,4 százalékos plusz az anyagi gondokkal küzdő lapnál)
  • Heti Válasz 12 011 (-17,6 % tavaly óta)

Van ugyanakkor olyan nyomatott lap, ami növelni tudta a példányszámát. A HOT! magazinből 63 ezret vesznek (15,4 százalékos növekedés a előztő negyedévhez képest), a Bestből 81 ezret (12 százalékkal többet), a Storyból 169 ezret, itt is van azért öt százalékos növekedés. Ezeknél a lapoknál éves szinten is meglehet a növekedés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.