Beint az MSZP a baloldali előválasztást sürgető kispártoknak

politika
2016 november 30., 05:36
comments 229

A Párbeszéd (korábban: PM) már az október 2-i kvótanépszavazás napján tartott Kossuth téri demonstrációján bejelentette, hogy baloldali előválasztást kezdeményeznek annak érdekében, hogy a 2018-as választáson már egységesen állhasson ki a magyar baloldal a Fidesz ellen. Mostanában kezdtek el egyeztetni a pártok az előválasztás szabályairól, és úgy tűnik, nem lesz könnyű menet levezényelni a dolgot.

A legerősebb párt az előválasztás résztvevői között messze az MSZP, az ő érdekük pedig inkább az, hogy a többi kisebb baloldali párt minél több helyen álljon be mögéjük.

Jórészt ennek érdekében a szocialisták azt javasolták, hogy

a baloldali előválasztáson csak olyan politikai erő indulhasson, amelyik mind a 106 egyéni választókerületben képes jelöltet állítani.

Ez természetesen az inkább csak Budapesten támogatókkal rendelkező, kisebb pártoknak sokkal nehezebb feladat, hiszen vidéken szinte csak az MSZP-nek vannak bejáratott politikusai. (Persze az MSZP szempontjából is érthető a dolog, hiszen ők igyekeznek megakadályozni, hogy az előválasztás arra biztosítson csatornát valamelyik, országos hálózattal nem rendelkező kispártnak, hogy a kiépített infrastruktúrával rendelkező szocialisták hátán felmászva szerezzenek kulcspozíciókat.)

Az MSZP szerint ezzel országos választást szimulálhatna a baloldal, márpedig ez a legjobb módja annak, hogy ne politikai háttéralkuk szerint alakuljon ki a jelöltek névsora.

A szocialisták a választás menetére vonatkozó javaslatokat is tettek: szerintük előzetes regisztráció után lehetne szavazni, ezzel elkerülve, hogy „meghekkeljék” az előválasztást. Szavazni napokon vagy talán heteken keresztül lehetne minden választókerület központjában, munkaidőben.

Az MSZP jelezte azt is, hogy kész egyeztetni a javaslatairól, és ésszerű kompromisszumok kötésére is készen áll. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.