Meghekkelték a hekkert, aki meghekkelte a San Franciscó-i közlekedési hálózatot

Hétfőn egy ismeretlen hekker feltörte a San Franciscó-i közlekedési hálózat kötött pályás részének többségét üzemeltető Muni rendszerét. A támadás után minden megállóban a hekker üzenete jelent meg a kivetítőkön, miszerint 100 bitcoint kér azért, hogy feloldja a rendszert, és újra biztonságosan megindulhasson a közlekedés.

Kiberbiztonsági forrásokra hivatkozva viszont az amerikai sajtó most azt írja, hogy a Muni végül azért nem fizetett, mert egy másik hekker fel tudta törni az ímélcímet, amit a Munit megtámadó hekker megadott. Arról a címről pedig már könnyű volt eljutni a támadó saját postafiókjához is, ami szintén nem volt megfelelően védve, ezért abba is sikerült betörnie az ellenhekkernek.

Míg a támadó nagyon ügyelt arra, hogy gyakran váltson bitcoin-tárcát, így nehezebben legyen lenyomozható, az ímélfiókjainak biztonságára nem vigyázott eléggé.

A feltört levelezéséből kiderült, hogy az elmúlt hónapokban gyakran húzott hasonló támadásokat a világ több pontján, igaz, korábban kevesebb bitcoint kért a feloldásért cserébe. (Egy bitcoin jelenleg 737 dollárt ér.) (TechCrunch)