A Mercosur felfüggesztette Venezuela tagságát kereskedelmi és emberi jogi aggályok miatt

külföld
2016 december 03., 09:25
comments 40

Venezuelát még az ág is húzza, nem elég, hogy a néhány éves kommunista kísérletbe teljesen beleroppant a nemzetgazdaság, és jelenleg áruhiánnyal és inflációval küzd az ország, de külföldi partnerei is egyre inkább kezdik magára hagyni az országot, miután Nicolas Maduro elnök politikája mindenkit elidegenített az országtól.

Venezuela vesszőfutásának legújabb állomása, hogy a Mercosur is felfüggesztette az ország tagságát. Ez azért jelenthet komoly gondot, mert a Mercosur a legfontosabb csatorna, amin keresztül Venezuela bekapcsolódik a Dél-Amerikai kereskedelembe. A Mercosur ugyanis egy, az EU gazdasági pilléréhez hasonló vám- és kereskedelmi unió, ami a tagok közötti szabad kereskedelem megkönnyítését tűzte ki céljának, és hogy minden akadályt lebontson az áru, a tőke és a munkaerő szabad mozgása előtt.

Venezuela 2012-ben lépett be a társulásba, de rögtön az elején kukacoskodni kezdett, hogy nem tudja a Mercosur minden szabályát átültetni a hazai jogrendszerbe, mert hogy azokkal a venezuelai törvények ellentétesek. (A Mercosur előírja a tagjainak, hogy bizonyos emberi jogi és kereskedelmi minimumszabályokat integráljon a saját jogrendszerébe, és aki ezt nem teszi meg, az nem lehet tag a társulásban.)

Venezuela tehát úgy lépett be a Mercosurba, hogy ismerte ezeket az akadályokat, az utóbbi 4 évben viszont semmit nem tett a lebontásuk érdekében.

Üres áruház Venezuelában. (AFP PHOTO / JUAN BARRETO)
photo_camera Üres áruház Venezuelában. (AFP PHOTO / JUAN BARRETO)

Ez baromira feldühítette a Mercosur kulcsállamait és alapítóit, Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt, mert a kormányaik úgy látták, hogy Venezuela megcsúfolja a Mercosur elveit, és ezzel árt a szövetségnek.

Ezért 2016 szeptemberében felszólították a caracasi kormányt, hogy december 1-ig integrálja a venezuelai jogba a szükséges szabályokat, vagy kidobják maguk közül.

De Venezuela ezt nem tette meg (persze mostanában kisebb gondjuk is nagyobb ennél), ezért a Mercosur alapítói december 1-jén a venezuelai Mercosur-tagság felfüggesztése mellett döntöttek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.