Kuba rumban törlesztene 276 millió dollárnyi adósságot Csehországnak

2016 december 17., szombat 18:32

A cseh pénzügyminisztérium tisztviselői szerint kubai kollégáik egy, a kubai államadósságról szóló tárgyaláson felvetették, hogy Kuba rumban is törleszthetné a Csehország felé fennálló 276 millió dolláros adósságát.

Mostani árfolyamon ez kb. 82,5 milliárd forint lenne, és ennyi pénzért Kubában rengeteg rumot lehet kapni, a csehek szerint ennyi ital több mint 100 évre elég lenne nekik. A jó rum ugyan eláll, de a csehek mégis szeretnék legalább az adósság egy részét pénzben megkapni, de a közlemények szerint a prágai kormány nyitott a rumban és a gyógyszerben való törlesztésre is.

Kuba még a hidegháború idején kapott Csehszlovák hitelt, amit Csehország örökölt meg Csehország és Szlovákia szétválásakor. A hidegháború idején a kelet-európai országok gyakran hitelezték a szocialista blokkhoz közeledő államok kormányait, ezért vannak a magyar államnak is mindenféle egzotikus hitelei a mai napig, például az a 29,63 millió transzferábilis rubel, amivel Észak-Korea tartozik Magyarországnak. Észak-Korea Csehországnak is tartozik, és a prágai hivatalnokok valószínűleg nyitottabbak voltak velük szemben is az unortodox törlesztési módokra, a cseheknek ugyanis Észak-Korea 2008-ban felajánlott 20 tonna ginszenggyökeret törlesztés gyanánt. (via BBC)