Az Osztrák Szabadságpárt még szorosabbra fűzte az együttműködést Putyin pártjával

külföld
2016 december 19., 13:53
comments 71

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetése Moszkvába utazott, hogy hétfőn együttműködési megállapodást írjanak alá Vlagyimir Putyin pártjával, az Egységes Oroszországgal. A találkozón részt vett Norbert Hofer, akit a párt elnökjelöltként indított a december eleji elökválasztáson, Heinz-Cristian Strache, Johann Gudenus, Bécs alpolgármestere és Harald Vilimsky, a párt európai parlamenti képviselője.

Fotó: Facebook/HC Strache
photo_camera Fotó: Facebook/HC Strache

A párt vezetője a Facebookon úgy értékelte a lépést, hogy ezzel tovább nőtt az FPÖ nemzetközi befolyása. A Krone Zeitung egyik újságírója a megállapodás szövegét is megszerezte, ami szerint az osztrák szélsőjobboldal a jövőben rendszeresen egyeztet majd az orosz kormánypárttal a pártépítési, törvényhozási és ifjúságpolitikai, valamint az orosz-osztrák kapcsolatokat érintő kérdésekben. Továbbá igyekeznek mindent megtenni két ország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséért. Heinz-Cristian Strache szerint különösen fontos lenne a szíriai és a krími helyzet rendezéséhez, hogy az Egyesült Államok és Oroszország álláspontja közeldjen egymáshoz.

A Die Presse megjegyete, hogy a dokumentum némelyik pontjának szövegezése erősen a szovjet időket idézi. Például a hatosnál úgy fogalmaztak, hogy „erősítik a barátságot és a következő generációk hazafias és munkabarát szellemben való nevelését”. A megállapodást Heinz-Cristian Strache FPÖ elnök és Szergej Selesnjak, az Egséges Oroszország főtitkára írta alá.

Norbert Hofert az orosz állam pénzéből működő Russia Today-nek adott, pénteki interjújában arról beszélt, hogy szeretné, hogy Bécs komoly szerepet tudna játszani a Donald Trump és Vlagyimir Putyin közötti közvetítésben. Hofer meg van győződve arról, hogy nagyon sokat jelentene az ország számára. Bedobta, hogy az orosz elnök és Trump akár Bécsben is találkozhatnának.

Az elnökválasztás elvesztését Hofer azzal indokolta, hogy a többi párt és a média összefogott ellene.


Az FPÖ egyébként már korábban is jó kapcsolatokat ápolt az Egységes Oroszországgal, és ők követelik a leghangosabban az Oroszország elleni szankciók felfüggesztését. (Der Standard/Die Presse)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.