Az EU szigorítja a gépjárművek típusvizsgáit – tisztább lehet a városi levegő

Tbg
környezetvédelem
2016 december 21., 12:16
comments 21

Fontos szavazáson van túl az Európai Bizottság mellett dolgozó, a tagállamok által delegált szakértőkből álló Gépjárművek Műszaki Bizottsága:

„Tegnap elfogadta az Európai Bizottság javaslatát a gépkocsik típusbevizsgálásának további szigorításáról. A magyar, a cseh és a román szakértő kivételével minden tagállam képviselője támogatta a szigorításokat, amelyek néhány év múlva már látszani fognak a levegő minőségében, és végső soron sok millió európai lakost menthetnek meg a levegőszennyezés okozta betegségektől és százezreket az idő előtti haláltól”

– fogalmaz a Levegő Munkacsoport (LMCs) közleménye.

Az, hogy „a mérőpadon szinte tiszta levegőt pufognak ki az autók, a forgalomban viszont erősen mérgezettet” egy friss EU-s jelenésből derült ki ismételten.

2017-ben a típusbevizsgáláskor már nem mérőpadon, hanem a forgalomban mérik (RDE) majd a részecske- és a nitrogéndioxid-kibocsátást.

Az Európai Bizottság tovább is szigorítana, az RDE bevezetésének harmadik lépése a nitrogénoxidok és a káros részecskék kipufogásának tesztelésén finomítana azzal, hogy a részecskék tömegét mérnék.

„Minél kisebb ugyanis egy részecske, annál veszélyesebb az egészségre, továbbá minél kisebbek, ugyanannyi tömegben annál több van belőlük” – írja a zöld szervezet.

Az EB azt is javasolta, hogy a mérési eljárás az eddiginél jobban vegye figyelembe, hogy városban az autók motorjának többnyire nincs idejük bemelegedni, sokat járnak hidegen, és a mai motorok hidegen szennyezik leginkább a levegőt.

A szigorítások pár év múlva már látszani fognak a városi levegő minőségében, írja az LMCs, amely csak azt sajnálja, hogy a magyar kormány a javaslat ellen szavazott, pedig a szervezet többször felhívta a figyelmet a légszennyezés problmájára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.