Több a demenciás beteg a forgalmas utak mellett

tudomány
2017 január 5., 6:32
comments 40

A forgalmas utak közelében élők nagyobb eséllyel vannak kitéve az időskori demencia veszélyeinek - ezt állapította meg egy friss kutatást, amit a Lancet brit egészségügyi lap publikált.

A kutatók nagyjából 2 millió ontariói (kanadai) lakos adatait követték 2001 és 2012 között, ez alapján jutottak arra, hogy a légszennyezettség és a zaj is hozzájárulhat az agyi teljesítmény súlyos romlásához.

Az adat persze nem magyarázza meg a betegség kialakulásának okait; de a forgalmas útvonalak közelében élő demenciás esetek nagyjából 10 százaléka függhet összefügghet ezekkel a körülményekkel.

Azok közt például, akik 50 méteren belül laknak egy főútvonalhoz képest, 7 százalékkal magasabb a megbetegedések aránya, mint akik 300 méternél messzebb. 100 méteren belül 4 százalékos, 200 méteren belül 2 százalékos ez a mutató.

A kutatók szerint a zaj, az ultrafinom részecskék, nitrogén-oxidok vagy akár a gumiabroncs kopásakor keletkező anyagok felszabadulása is hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

Világszerte nagyjából 50 millió ember él a betegséggel. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt