A török kormány szerint egy titkosszolgálat is segített a szilveszteri isztambuli terrortámadás szervezésében

2017 január 16., hétfő 9:33

Norman Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes a török A Haber nevű tévéadónak adott interjút, amiben főleg a szilveszteri isztambuli terrortámadásról beszélt. Akkor a híres tengerparti Reina klubban rendezett buliban télapójelmezes fegyveres ölt meg 39 embert.

A támadást az ISIS nevű terrorszervezet vállalta magára, és azt mondták, hogy ez a bosszú, amiért a török hadsereg is harcol Szíriában az ISIS állásai ellen.

Norman Kurtulmus azonban most arról beszélt, hogy a merénylet kitervelésében és elkövetésében nemcsak a terrorszervezet, hanem egy titkosszolgálat is részt vett.

A Reina klub a tenger felől. (AFP PHOTO / OZAN KOSE) Fotó: OZAN KOSE

„Úgy tűnik, hogy a Reina-merénylet nem csak egy terrorszervezet támadása, hanem egy titkosszolgálat is érintett az ügyben. Ez egy rendkívül jól szervezett és kitervelt támadás volt” - mondta, de nem nevezte meg, melyik ország, melyik titkosszolgálatára gondol.

Korábban felmerült az is, hogy az elkövető egy belső-ázsiai ujgur származású muszlim lehetett. Ezzel egybevág, hogy vasárnap török sajtóhírek szerint a török rendőrség két kínai állampolgárságú személyt tartóztatott le a terrortámadással összefüggésben. A legtöbb ujgur pedig Kínában él. (Reuters, Independent)