Miért van tele a világsajtó Sarka Katával, és mi köze ennek Vlagyimir Putyinhoz?

Média
2017 január 16., 07:16
comments 260

“He gave me his business card with his private number, and he told me in which hotel, which room he was staying in, and that his name is Donald Trump”

Így idézik angolul a Buzzfeed hétvégi cikkében Sarka Katát, aki tavaly májusban mesélt Kasza Tibi műsorában arról, hogy próbálta felszedni a nős Donald Trump Moszkvában, a Miss Universe döntőjén.

Arról, hogy Trump odaadta neki névjegykártyáját a közvetlen telefonszámával, és megmondta melyik szálloda hányas szobájában lakik, tényleg egy csomó világlap írt az elmúlt napokban.

(Keresések Sarka Kata nevére az Egyesült Államokban az elmúlt öt évben.)

Sarka sztorija most sokkal többről szól, mint hogy egy modell állítja: megpróbálta felszedni egy befolyásos ember. Mármint Trump megválasztása után eleve felértékelődik a történet, hiszen nem csak egy átlagos milliárdos mozdult rá a nőre, hanem az Egyesült Államok leendő elnöke, de a Sarka körüli friss nemzetközi érdeklődésnek még csak nem is ez az oka.

photo_camera Sarka Kata a Kasza-taxiban

Arról van szó, hogy a Kasza-taxi tavaly májusi adásában elmesélt sztori több ponton összecseng a Trumpról szóló titkosszolgálati jelentéssel, amiben többek között arról írnak, hogy tarthatná sakkban az orosz titkosszolgálat a leendő amerikai elnököt egy orosz szállodában készült szexvideóval.

A bizonytalan hátterű és valóságtartalmú jelentés egy részében az szerepel, hogy Trump valamikor 2013-ban egy orosz luxusszállodában pisilős szexpartit rendezett helyi prostituáltakkal, amit videóra vett az FSZB, az orosz titkosszolgálat, hogy később zsarolhassák a milliárdost.

Trump cáfolta a jelentés róla szóló állításait. Pár napja a megválasztott elnök sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ismert emberként nagyon is tisztában volt vele, hogy megfigyelhetik. Éppen ezért minden külföldi útja előtt még a kollégáit is figyelmeztette: ne csináljanak semmi olyat, amit fel lehetne használni ellenük, mert úgyis felveszik őket.

Ezek után lett különösen izgalmas Sarka története.

Amikor ő 2016 májusában elmesélte, hogyan próbálta felszedni Trump, még nem tudhatta, hogy az amerikai milliárdost elnöknek választják, azt pedig végképp nem, hogy a beiktatása előtt nem sokkal kikerül róla egy moszkvai kurvázást emlegető jelentés. Hogy a két sztoriban mégis

  • stimmel a 2013-as dátum (ekkor volt az említett Miss Universe döntő),
  • stimmel a moszkvai helyszín,
  • mindkettőben előkerül egy szállodai szoba

nem jelenti, hogy Trump dugás előtt tényleg szétpisáltatta a Ritz Carlton elnöki lakosztályát, miközben ezt Putyinék premier plánban vették, de azért mond arról valamit, hogy a nős amerikai milliárdos mennyire csajozott óvatosan Oroszországban, és egyáltalán: kompromittálhatta-e magát egy-egy ilyen külföldi út alatt.

photo_camera A Ritz Carlton Hotel Moszkvában - Wikipédia

Mondjuk 2013-ban még senki sem gondolhatta, hogy Trumpból bármi több lehet egy Széles Gábor kaliberű milliárdosnál. Csak két évvel később, 2015 januárjában jelentette be, hogy indul az amerikai elnökválasztási kampányban, és a győzelmi esélyeit akkor sem tartották túl sokra. Ezek miatt egyáltalán nem triviális, hogy a moszkvai látogatáskor miért foglalkozott volna vele az orosz titkosszolgálat, hogy terhelő információkat gyűjtsön róla. Ezzel kapcsolatban az Atlantic pár napja megjelent cikkében lehetnek érdekes válaszok.

Putyin <3 компромат

Az írás a "kompromat" az Oroszországban politikai célokra használt zsarolási anyagok modern kori történetét foglalja össze.

Juri Szkuratov orosz főügyészt 1999 januárjában rendelték be a Kremlbe. Az akkori elnök, Boris Jelcin kabinetfőnöke egy videót mutatott neki, amin egy férfi két prostituálttal hancúrozott. Azt mondta, hogy Szkuratov látható rajta, és hogy a főügyésznek, aki Jelcin korrupciós ügyei után kutakodott, le kellene mondania. Szkuratov ugyan állította, hogy nem ő látható a felvételen, de ezzel együtt is lemondott.

A főügyész lemondását viszont Jelcin ellenfelei nem akarták elfogadni. Parlamenti vizsgálat következett, amiben Szkuratovnak is tanúskodnia kellett. Egy nappal a meghallgatása előtt az orosz állami tévé levetítette a kurvázós felvételt, amit állítólag az orosz titkosszolgálat vezetője személyesen vitt el a tévécsatorna főnökének. Az FSZB vezetőjét akkor Vlagyimir Putyinnak hívták. Pár nappal később Putyin már maga beszélt arról a tévében, hogy a felvétel valódi és hogy nyomozást kellene indítani a főügyész ellen. Sokak szerint az egész ügynek szerepe volt benne, hogy Putyin legyőzte legfontosabb politikai riválisát, Jevgenyi Primakov volt orosz miniszterelnököt, aki Jelcin korrupcióját vizsgáló főügyész szövetségese volt, és így végül 2000-ben ő maga lett a Jelcint váltó új orosz elnök.

photo_camera Szexvideó az orosz főügyészről

2009-ben egy Kyle Hatcher nevű, Moszkvában dolgozó amerikai diplomatáról került nyilvánosságra egy felvétel, amin állítólag egy prostituálttal szexszel (az amerikai külügy szerint a videó hamisítvány). 2010-ben a Kreml által létrehozott Nashi nevű orosz ifjúsági szervezet egy sor rejtett kamerás felvételt hozott nyilvánosságra, amin az egyébként teljesen erőtlen orosz ellenzék különböző figurái láthatóak, amint egy Moomoo nevű prostituálttal töltenek időt. 2016-ban egy Mihail Kaszjanov nevű ellenzéki politikusról készült videó, amint egy másik aktivistával dugnak. Ebben az esetben az volt a különösen kínos, hogy a szex után kibeszéltek mindenkit, akivel együtt dolgoztak, ez pedig a Putyin-ellenes politikai szövetség széthullásához vezetett.

Ezekből az esetekből több dolog is látszik. Egyrészt hogy Putyinék egy percig nem riadnak vissza a politikai ellenfelek ilyen típusú zsarolásától vagy megalázásától. A másik, fontosabb tanulság, hogy az említett felvételek jóval azelőtt készültek, hogy felhasználták őket. Az amerikai diplomatáról készült felvételt olyan anyagokból vágták össze, amik még a moszkvai követségre kerülése előtt készültek. A főügyészes videó legalább egy évvel azelőtt készült, hogy felhasználták, mielőtt a Jelcin körei elleni nyomozás beindult volna. Az FSZB minden lehetséges ellenségről (és gondolom barátról) gyűjt terhelő anyagot, egyszer úgyis eljön az idő, amikor fel lehet használni.

Egyébként ezek sem jelentik, hogy Putyin valami ordenáré szexvideóval tartaná sakkban Trumpot, de azt igen, hogy már simán megpróbálhatták kompromittálni 2013-ban, mert előszeretettel utaznak ilyesmiben, és mert mindig előre dolgoznak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.