Fazekas Sándor nem fogja hagyni, hogy a vegánok megfosszák az embereket a virslitől és a kolbásztól

Ha valaki, akkor Fazekas Sándor aztán tényleg komolyan vette, hogy 2017 a lázadás éve lesz. Alighogy megnyílt a világ első vegán sültcsirkézője Londonban, a fölművelésügyi miniszter rögtön úgy tette helyre a vegán sültcsirkézőket megtűrő világot, hogy a tofuvirsli adta a másikat.

A fölművelésügyi miniszter a héten világossá tette a hiradó.hu-nak, teljesen egyetért német kollégájával, Christian Schmidt mezőgazdasági miniszterrel a húskészítmények neveit viselő húsmentes termékek elleni fellépésben.

Ebből is látszik, nem veszett még el minden, és mégis akad olyan téma, amiben a magyar és a német kormányok még meg tudják találni a közös hangot. Főleg, ha virslikről és kolbászokról van szó.

Fazekas Sándor meghurkol egy IGAZI kolbászt - Fotó: Facebook/Fazekas Sándor

Fazekas szerint a fogyasztókat pontosan kell tájékoztatni, tehát

nem szerepelhet a virsli, párizsi, kolbász, a szalámi vagy éppen a hús kifejezés egy hús nélküli termék nevében.

A német agrárminiszter tavaly év végén nyilatkozta, hogy minden erejével azon lesz, hogy betiltassa a vegetáriánus bécsi szelet, a vegán currys kolbász és a tofukebab elnevezéseket. Christian Schmidt szerint az, hogy húsételek nevét használva kínálják a húsmentes fogásokat, „teljesen félrevezeti és megzavarja a fogyasztókat”.

Christian Schmidt német mezőgazdasági miniszter és Fazekas Sándor megkötik a vislipaktumot a Zöld Hét mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásár megnyitóján, Berlinben - Fotó: Facebook/Fazekas Sándor

Fazekas Sándor szerint bár nálunk a kifogásolt húsmentes termékek csak szórványosan jelennek meg a kínálatban, a vegán vagy vegetáriánus készítmények – például szójapárizsi, tofuvirsli, gabonaszalámi – elnevezésének problémája Magyarországon is felvetődik. Nem elfogadható, fogalmilag kizárt, hogy húsmentes élelmiszereket olyan elnevezésekkel forgalmazzanak, amelyek eredendően húskészítményeket jelölnek.