135 év alatt összegyűjtött tervtári dokumentumok áztak el, mert gyorsan el kellett intézni a bürokráciacsökkentést

MŰVÉSZET
2017 január 25., 07:31
comments 151

Az RTL Klub híradója mutatta be a tavaly bejelentett nagy bürokráciacsökkentés egyik áldozatát.

Megszüntetik ugyanis a Forster Központot, aminek az elődei különféle neveken 1881 óta védték Magyarország épített értékeit, értékes könyvtárat, tervtárat és fényképgyűjteményt is fenntartott. A tervtárban 44 300 leltározott egyedülálló, pótolhatatlan dokumentumot őriztek. Ezekből nincs másodpéldány, és digitalizálva is alig-alig voltak. Nélkülük nem lehet szakszerűen helyreállítani olyan műemlékeket, mint a Várkert bazár, de a Kossuth tér emlékműveinek rekonstrukciójához is jól jöttek az archív fotók.

A Miniszterelnökség korábban azt mondta, nincs mitől tartani, a hivatal feladatait továbbviszi a tárca örökségvédelmi államtitkársága, és a gyűjtemények is egyben maradnak. Ehhez képest kitalálták, hogy ki kell üríteni a Táncsics Mihály utcai kis, barokk stílusú székházat, amit még nekik állítottak helyre, és ahol az értékes anyagokat őrizték. A műemlékesek Lágymányosra, a Daróczi út 3. alatti öreg ipari épületbe kerültek. Ez eredetileg katonai ruharaktár volt. Az alkalmazottak berendezkedtek, de a gyűjteményeket nem lehetett átköltöztetni, azok a Táncsics utcában maradtak, mert a Daróczi úton nem volt megfelelő, klímával és egyéb fontos felszerelésekkel ellátott raktár.

Ezután az üres házban kikapcsolták a fűtést, a csövek a nagy hidegben szétfagytak, és január 13-ra több 1000 tervtári dokumentum elázott.

A nyilvánosságot persze nem tájékoztatta senki. A megmaradt két tervtári gondnok hősugárzóval és szétpakolással kezdte menteni az anyagokat, mivel központi segítséget nem kaptak.

photo_camera Forrás: RTL Klub

Csakhogy aztán az RTL Klubnak a Miniszterelnökség azt nyilatkozta: „a gyors és szakszerű mentésnek köszönhetően minden irat megmenekült”. Ehhez képest a gyűjteményt alaposan ismerő Lővei Pál művészettörténész szerint lehetnek olyan dokumentumok, amiket képtelenség megmenteni, például a pauszpapíron lévő tervrajzok.

Röviden tehát azért károsodhattak meg egy nemzeti intézmény 135 év alatt összegyűjtött értéket, mert gyorsan el kellett intézni a bürokráciacsökkentést. Szép. (via Heti Válasz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt