Az áldozathibáztató kampányvideó miatt lemondott a Magyar Rákellenes Liga elnöke

Egészségügy
2017 január 27., 08:57
comments 128

„Alulírott dr. Bittner Nóra ezúton tájékoztatom Önöket, hogy a mai nappal elnöki tisztségemről azonnali hatállyal lemondok. A döntésem oka a kialakult negatív sajtó visszhang, amely a Magyar Rákellenes Liga céljaival gyökeresen ellentmondó üzenetet tulajdonít a kampányfilmnek, amelyben az 1%-os adó felajánlására hívjuk fel a lakosság figyelmét. Bár a film készítése nem egyszemélyes döntésemen alapult, elnökként kötelességemnek érzem a kialakult helyzetért vállalni a felelősséget”

– közölte a Magyar Rákellenes Liga, ami korábban bocsánatot is kért azután, hogy az adó-egyszázalékos reklámfilmje miatt tiltakozáshullám indult. A szándékosan sokkolónak szánt reklámfilmben (amit azóta levettek) egy bírónő egy börtönőr modorában förmed egy rákbeteg férfire, hogy az életmódja miatt rákbetegségre ítéli.

A helyzetet csak súlyosbította, hogy Bittner Nóra elnök – egyben onkológus orvos – a TV2-ben egyáltalán nem értette, mi a baj az egésszel, és mindenféle adattal próbálta igazolni, hogy sokszor a rákosok tehetnek arról, hogy megbetegednek. Emiatt most lemondott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.