Szert Boglárka kirúgása a legjobb példa arra, mitől bűzlik igazán ez az ország

2017 február 1., szerda 9:47
651

Szert Boglárkát úgy rúgták ki az Antall Józsefről elnevezett Antall József Tudásközpontból, hogy annyit sem tudott mondani: „jogászi ethosz”. Azért rúgták ki, mert ki merészelt állni egy ifjú kollégája mellett, akit ugyanezen Tudásközpont vezetői nyilvánosan megaláztak azért, mert a Facebookon nyomott egy lájkot az olimpiaellenes mozgalomra.

Szert Boglárka, aki történetesen jogász, és egészen tegnapig az európai uniós kapcsolatokért felelős iroda vezetőjeként dolgozott nevezett Tudásközpontban, az ATV-n leadott tegnap esti interjújában elmondta: ő maga még csak nem is feltétlenül olimpiaellenes, sőt alapjában véve semmi kifogása egy olcsó, korrupciómentes olimpia ellen. Ő csupán azért emelte fel a szavát, mert egyik kollégáját megfenyítette a vezetőség a magyar kormányéval ellentétes véleményének kifejtése miatt (értsd: nyomott egy lájkot), miközben az Antall József Tudásközpontot 600 millió forinttal támogatja a miniszterelnöki hivatal.

„Aki önállósodni akar politikailag,exponálja magát más irányokban,annak azt üzenem,hogy nem kötelező itt dolgozni – írta Szert kirúgása előtt nem sokkal egy zárt Facebook-csoportban munkatársainak a szóközökkel rendkívül takarékosan bánó Antall Péter, a néhai Antall József miniszterelnök fia, egyben nevezett Tudásközpont megálmodója és vezetője. – Nem akarok senkinek a karrierjének az útjába állni,mindenkinek aláírom a kilépő papírját.Mi nem állunk be a napi politikai vitákba!”

Kérdés persze, mennyire számít napi politikai vitában való részvételnek egy ártatlan lájkkal véleményt nyilvánítani egy óvatos becslések szerint is legalább 2000 milliárd forintba kerülő lázálomról, akár a kormány álmodta meg, akár nem, illetve hogy joga van-e ehhez bármely magyar állampolgárnak attól függetlenül, hogy kitől kapja a fizetését. És kérdés az is, hogy ugyanilyen retorziók érték volna-e nevezett Tudásközpont munkatársait, ha Gajdics Ottó-idézetet, Andy Vajna-kaszinót vagy Mészáros Lőrinc-kazánt lájkolnak. Esetleg a 2024-es Los Angeles-i olimpiát.

A legszomorúbb az egészben mégis az, hogy az Antall József Tudásközpontot pénzelő miniszterelnökség magától nyilván soha nem vette volna észre, mit lájkol nevezett Tudásközpont ifjú munkatársa, és ha észre is veszi, valószínűleg magasról leszarja. A megfenyített munkatársáért kiálló jogász kirúgása azt viszont jól szemlélteti, hogy mitől bűzlik igazán ez az ország: nem kizárólag az akarnok hatalomtól, hanem ennek a hatalomnak az egyszerre opportunista és szervilis, egyszerre vaskalapos és túlbuzgó, egyszerre basáskodó és beszari alattvalóitól.

Az pedig a minimum, hogy ha véletlenül mégis lesz olimpia 2024-ben Budapesten, a lángot Szert Boglárka gyújtsa meg. Bőven kiérdemelte. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt