A történelem főutcáján: Gorka Sebestyén a CNN-en védte meg Trump beutazási rendeletét

külföld
2017 február 02., 07:31
comments 52

Nagyon rég nem küld tanácsadót, se más megszólalót a CNN stúdióiba Donald Trump stábja, és most már lassan hónapok óta fagyos a levegő a televíziós csatorna és az azóta beiktatott amerikai elnök között. 

Az összes nagy tévétársaságba bejárkáltak az elmúlt időszakban Trump emberei, kivéve a CNN-t, és a Fehér Ház ugyan cáfolta, hogy fekete listán lenne a csatorna, nagyon így festett a helyzet. 

Már a kampány idején folyamatosak voltak a konfliktusok, és a viszony csak súlyosbodott a választás után. Trump január 11-én már konkrétan álhírek terjesztésével vádolta a CNN-t, miután nem engedte kérdezni (a róla nyilvánosságra került hírszerzési jelentésről) a TV riporterét, Jim Acostát. 

A CNN most szerdán is lehozott egy az elnökre nézve kellemetlen történetet arról, hogy a Harley-Davidson elállt Trump fogadásától Milwaukeeban, mert túl nagy a felháborodás a beutazási tilalom miatt, és tüntetéstől tartanak. 

Mégis, most hosszú idő után itt az első jele, hogy enyhülés következhet Trump és a csatorna viszonyában, miután  Jake Tapper műsorában váratlanul felbukkant az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, a magyar származású Gorka Sebestyén.

link Forrás

Gorka vehemensen védte a kormány álláspontját mind az Iránnal kötött megállapodásról, mind a beutazási tilalommal kapcsolatban. Szerinte ez nem xenofóbia, hanem nemzetbiztonsági ügy Amerika szempontjából, ami az amerikai családok védelmét szolgálja. 

Tapper felvetésére, miszerint az intézkedés a muszlim országokban élő szövetségesek és amerikaiak életét veszélyezteti, Gorka azt válaszolta, hogy az iszlamistákat nem érdekli, mit lép az Egyesült Államok, ők kalifátust akarnak, iszlamizálódást vagy halált. 

"Magyar bevándorló vagyok. Amikor a szüleim elmenekültek Magyarországról, heteket töltöttek meneküttáborokban, hogy kivizsgálják, nem jelentenek-e veszélyt az Egyesült Királyságra" 

- kontrázott arra a kérdésre, hogy emberek rekedtek a tilalom miatt reptereken, családok szakadtak szét. 

Amikor a riporter felveti, hogy speciel menekültek ezekből az országokból még sosem követtek el terrort Amerikában, akik viszont igen, többnyire nem ezekből az országokból jöttek, Gorka azt válaszolja, hogy azért ez a hét ország szerepel a tiltólistán, mert ezekben működik az al-Kaida és az Iszlám Állam, iráni támogatás mellett. 

Moszul ostroma, akár a győzelem is odavezethet, hogy több és több terrorista veszi nyugatra az irányt. Gorka szerint nem nagy ár ez a fennakadás a rendszerben azért, hogy több ezer ember közül kiszűrjék akár csak azt az egyet, aki robbantani jönne Amerikába. 

"Nem akarunk Berlint, vagy hogy embereken átgázoljanak, mint Nizzában."

Gorkáról tt írtunk részletesen: "(...) az Antall-kormány idején a hadügy munkatársa volt, majd Orbán Viktor tanácsadója lett. 2014-ben, amikor a Breitbart szerkesztője lett, a Cink bemutatta az életútját, innen derül ki az is, hogy 2006-ban viszont Orbán ellen fordult a Schmidt Mária-féle szervezkedés idején. 

Gorka londoni emigránsok gyermeke, a NATO egyetemének oktatója is volt, és dolgozott a Rand Corporation nevű amerikai kutatóintézetnél is. Egy rövid ideig próbált belefolyni a magyar belpolitikába is, a Fidesz ellen egy alternatív jobboldali pártot próbált meg felépíteni, Új Demokratikus Koalíció néven, de aztán ez a kísérlet nem jutott sehova."  

Gorka egy ideje már a Breitbart nevű Trump-közeli lap nemzetbiztonsági szerkesztője és a Fox News gyakori szereplője, nemzetbiztonsági ügyekben ad tanácsot Donald Trumpnak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.