Bejegyezték a breitbart.hu domaint

media
2017 február 03., 16:46
comments 42

A Breitbart Holdings Inc. nevű amerikai cég bejegyeztette a breitbart.hu domainnevet.

A Breitbart egy amerikai propagandaoldal, ami a mostani elnökválasztási kampányban szinte egyedüliként beállt Donald Trump mögé. Az oldal nagyon kritikus a nyugati liberális elittel szemben, és sok esetben még az álhírek terjesztésétől sem riad vissza. Az oldalt viszont megkülönbözteti a sok millió másik kamugyártól, hogy a Breitbartnak voltak komolyan feltárt és jól megírt leleplezései is. A Breitbart múltjáról Plankó Gergő írt részletesen ebben a cikkben.

Hogy Trumpnak mennyire fontos is a Breitbart, azt az is jelzi, hogy az oldal vezetője Steve Bannon Trump saját Raszputyinja lett.

Nem tudni, hogy a magyarországi bejegyzés azt jelenti-e, hogy a Breitbart Magyarországon is oldalt indít, vagy csak be akarták biztosítani a domaint. Utóbbira már csak azért is lehet esély, mert Franciaországban nagyon megjárták nemrég, mikor elhappolta előlük a breitbart.fr domaint egy Trump-ellenes aktivista.

Ráadásul a Breitbart magyarországi megjelenésének azért sem lenne sok értelme, mert a kormányzati média nagyjából most is azt csinálja itthon, amit a Breitbart csinál Amerikában. Annyi a különbség, hogy a Breitbart tényleg egy alulról szerveződő kritikus weboldalként indult, és abból lett médiabirodalom, Magyarországon meg ugye állami pénzekkel tömtek ki szerkesztőségeket, ahová eleve a pártközpontból küldenek anyagokat. (A Trump-kampányban persze a Breitbart is eljutott eddig, de ők nem itt kezdték.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.