Orbán Máltán: Vigyük vissza a migránsokat Líbiába

Orbán Viktor a máltai EU-csúcs azt mondta, hogy abban bízik, hogy az olasz kormány már nem lesz olyan megengedő a migránsokkal szemben, mint eddig volt. (Néhány hete már nem Matteo Renzi, hanem az eddigi külügyminisztere, Paolo Gentiloni az olasz miniszterelnök.) 

Orbán Viktor szerint az lenne a jó megoldás, ha a Líbia felől érkező embereket nem Máltára vagy Olaszországba hajózná be a parti őrség, hanem meg kellene állítani őket a tengeren, és vissza léne vinni őket Líbiába. Ezzel Orbán arra is utalt, hogy egyetért azzal a tervvel, amit egyre több EU-s vezető is szorgalmaz, hogy korlátozni kell a Líbia felőli bevándorlást. A tanács arról is tárgyalni fog, hogy milyen líbiai befektetések kellenek ahhoz, hogy a menekülőket legyen hova visszavinni.

Orbán Viktor és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök a máltai EU-csúcson beszélgetnek. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Több csúcsra érkező vezető (az osztrák kancellár és a francia elnök például) élesen bírálta, hogy az USA több muzulmán ország állampolgárai ellen beutazási tilalmat rendelt el. Orbán viszont azon lepődött meg, hogy mások ezzel foglalkoznak: 

"Meglepetéssel figyelem azokat a neurotikus európai reakciókat, amelyekkel minősítgetik az Egyesült Államok döntését" - mondta.

"Teljesen mindegy, hogy mi erről mit gondolunk, ez nem az európaiak ügye. Nekünk magunkra kell összpontosítani, a saját ügyeinkkel kell foglalkozni, és nem az Egyesült Államokat kell minősítgetni" - tette hozzá.