Trump új szankciókat léptetett életbe Irán ellen

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Donald Trump amerikai elnök új szankciókat léptetett életbe Irán ellen pénteken. A Fehér Ház szerint ez a lépés arra válasz, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság rakétateszteket hajtott végre, és hogy az Irán által is támogatott jemeni húszi lázadók nemrég megtámadtak egy szaúdi hadihajót.

Irán valóban végrehajtott egy rakétatesztet az elmúlt napokban, de azt állítják, hogy ezzel a teszttel nem sértették meg a 2015-ben nyugati hatalmakkal megkötött megállapodást. Teherán szerint már csak azért sem sérthették meg az egyezséget, mert tavaly is több alkalommal teszteltek ugyanilyen ballisztikus rakétákat, mint most, és azok miatt nem csapott a kezükre senki.

A még Obama elnök idején megkötött megállapodás lényege, hogy Irán leállítja atomprogramját, cserébe pedig a nyugati hatalmak megszüntetik az iráni gazdaságot az 1979-es forradalom óta gúzsba kötő nemzetközi szankciókat. A megállapodás nem tiltja meg, hogy Irán ballisztikus rakétákat teszteljen, és hogy komoly fegyvereket birtokoljon, de csak olyan fegyvereket vehetnek, amik védekező besorolásúak.

Donald Trump már az elnökválasztási kampányban is többször beszélt arról, hogy ellenzi az Iránnal megkötött megállapodást, és hogy fel fogja mondani. Trump többször mondta azt is, hogy semmilyen rakétatesztet nem engedélyezne Iránnak.

A mostani volt az első olyan rakétateszt, amit Irán már Trump elnöksége alatt hajtott végre.

A Fehér Ház közleménye szerint az új szankciók 14 szervezetre és 13 személyre vonatkoznak, és nehezebbé teszik, hogy Irán forrásokat szerezzen a ballisztikusrakéta-programjához és a Forradalmi Gárda fejlesztéséhez. (Politico)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.