Ősztől kötelező lesz a gyűlölt állami töriatlaszból érettségizni

oktatás
2017 február 04., 19:05
comments 232

A Magyar Nemzet hívta fel rá a figyelmem, hogy új őrület tombol az Emberi Erőforrások Minisztériumánál: kitalálták, hogy 2017-es őszi érettségi időszaktól kezdve kizárólag az új, kísérleti, állami fejlesztésű atlaszból lehet érettségizni. Egy különleges módszerrel tiltotta meg a többi atlasz használatát. A diákok gyűlölik!

Ezzel a Történelemtanárok Egyesülete nem nagyon ért egyet, indítottak is miatta petíciót januárban, amit már 4900-an írtak alá, illetve Ikotity István LMP-s politikus is megkérdezte írásban az EMMI-t, miért is nem hagyják a tanárokat szabadon kivlasztani, miből szeretnének tanítani és érettségiztetni.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár erre azt válaszolta, hogy azért nem, mert az új, állami laboratóriumban kifejlesztett atlasz megfelel az érettségi követelményeknek, és különben is, a tanulóknak nem egy konkrét atlasz használatát kell megtanulniuk az iskolában, hanem a térképolvasást, úgyhogy végső soron mindegy, milyen az az atlasz.

Az állami töriatlasz használata mellett az a fontos érv is szól még, hogy Történelemoktatók Szakmai Egyesületének (TSZE) szerint ez egy jó atlasz. A TSZE egy olyan szervezet, ami tavaly februárban alakult, 2016-ban több mint 6,2 millió állami támogatást kapott a működésére, és eddigi tevékenységük annyiból állt, hogy  tankönyvekkel kapcsolatos állásfoglalásokat adtak ki. Szóval elég gyanús, hogy csak azért hozták létre, hogy valamire lehessen hivatkozni, ha valaki beleköt, miért pazarolják a pénzt új kísérleti tankönyvekre.

A TSZE szerint amúgy hisztériakeltés, amit a TTE csinál. 

A Magyar Nemzet érdekes párhuzamnak tartja, hogy miközben Rétvári a nemrég alakult TSZE véleményére támaszkodik, addig Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke múlt hónapban az 1989-ben alapított TTE-t az üldözni való álcivil szervezetek között emlegette. 

Az állami töriatlasszal szakértők szerint egyébként többek között az a baj, hogy nincs benne fokbeosztás, helységnévmutató és halvány színeket használ.

A jelenlegi álláspont szerint a régebbi atlaszokat utoljára 2017 nyarán lehet használni, de biztató, hogy szerintem egy középiskolában sem fog senki a középszintű töriérettségin besétálni a terembe és ellenőrizni, hogy mindenki az állami atlaszt használja-e. (TUTI TIPP: a Mozaikos piros a legjobb!)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.