770 milliót gombolt le az unióról és a magyar államról azzal, hogy új gépeket vesz, pedig csak átfestette a régieket

bűnügy
2017 február 07., 08:19
comments 120

A fővárosi Főügyészség közelménye szerint egy 770 millió forintos költségvetési csalás miatt emeltek vádat, egy az OLAF feljelentése nyomán indult bűnügyben.

A főszereplő egy nyomdaipari cég, amely papír csomagolóeszköz gyártással foglalkozott. A cég vezetője 2005-2010. között összesen négy - technológiai korszerűsítésre kiírt - uniós pályázatra nyújtott be támogatási kérelmet papírzacskó gyártó gépek beszerzésére. És nyert is, összesen 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott (630 millió forintot az uniótól, csaknem 140 millió forintot a magyar költségvetésből). 

Az ügyvezeztőnek esze ágában sem volt új gépsorokat beszerezni, hamis árajánlatot, vállalkozási szerződést, számlát, átadás-átvételi jegyzőkönyvet adott be az elszámoláskor. (Akitől kapta, az az ügy másodrendjű vádlottja lett.) Amikor pedig ellenőrizni jöttek, az évek óta használt gépsoron a nagyon használtnak látszó alkatrészeket kicseréltette és a gépeket átfestettette. Még hamis azonosítótáblákat is rakatott az eszközökre. 

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2011 szeptemberében kezdeményezett vizsgálatot a cégcsoport tevékenységével, különösen a nevükben benyújtott pályázatokkal kapcsolatban, megállapításait pedig megküldte a Legfőbb Ügyészségnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozás eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken. Most, 2017-ben.

Az uniós pénzek lenyúlásának felderítésében nem túl fényes az ügyészség statisztikája, január közepén még arról számoltak be, hogy mindössze négy esetben loptak uniós forrást, pedig lenne miért alaposabban körülnézni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.