Mindenki nyugodjon meg: csak négy (4!!!) esetben loptak uniós forrást

bűnügy
2017 január 25., 15:12
comments 121

Aki követi a híreket, valóságos bűnhullámot tapasztalhat az uniós források felhasználása körül, annyira sok az egészen látványos lehúzás. A kötelezően Mészáros Lőrinc és üzlettársai által elnyert vasútépítésektől és csatornázásoktól kezdve a Tiborcz-féle közvilágítási pályázatokon át az utolsó ellopott tanösvényig, egy egész generációnyi ügyeskedő életformája lett az EU-s források megdézsmálása.

Egyvalakinek nem tűnik ez fel az egész országban, és ez a magyar bűnüldözés monopolszerve, az ügyészség.

Az ügyben gyakran szóló LMP-s társelnök, Hadházy Ákos kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy mégis, milyen ügyben zajlanak eljárások, és ezek közül melyek jutottak el a vádemelésig. 

Az alföldi, sík bobpálya? Rakamazi Teknősház? Tisza-tavi biciklis kilátó? Tokaji szellem-élménypark? Szellem-gyógyfürdő? Vagy a további, napi átlag három hasonló példa? Esetleg a 130 százalékos túlárazások? Pfff.

Polt válasza szerint 2011 óta az alábbi négy (4!) ügyben sikerült eljutniuk a vádemelésig:

 1. Egy ötvenmilliós támogatás.
 2. Egy ötvenegymilliós területalapú mezőgazdasági támogatás.
 3. Egy kutyák számára kialakított hidroterápiás futópadra felvett 45 milliós előleg.
 4. Egy száznegyven milliós erdészeti gépbeszerzés.

Ez összesen alig több, mint negyedmilliárd forintot érint, miközben az utóbbi években napi átlag 2 milliárd forint EU-s pénz jött, aminek egy jelentős részét egészen egyszerűen ellopták.

Ahol pedig megszüntették a nyomozást:

 1. Bodony vízrendezése.
 2. Hévíz, Kalocsa, Mezőhegyes és Szekszárd közvilágítási korszerűsítése – ezeket Tiborcz István, Orbán Viktor vejének akkori érdekeltsége nyerte.
 3. Egy állatgyógyszer-fejlesztés.
 4. Dél-balatoni önkormányzatok "integrált közösségi szolgáltató terekre", illetve két pesti cég földmunkagép-beszerzéseire vonatkozó pályázatok.
 5. Két kisvárdai és egy budapesti cég mikrovállalkozások fejlesztésére vonatkozó pályázatai.

Ezekben az esetekben megnyugodhatunk, nem történt bűncselekmény, ahogy nyilván azokban az esetben sem, ahol nyomozás sem indult.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt