Családja szerint megmérgezték a kómában lévő orosz ellenzékit

külföld
2017 február 8., 6:26
comments 85

Felesége szerint ismeretlen anyaggal megmérgezték Vlagyimir Kara-Murzát, a múlt hét óta mesterséges kómában tartott orosz ellenzéki aktivistát.

photo_camera Vlagyimir Kara-Murza és Borisz Nyemcov. Alex Wong/Getty Images/AFP

Kara-Murza a múlt hét csütörtökjén hajnalban arra ébredt, hogy nagyon ver a szíve és nehezen kap levegőt. Felesége, Jevgenyija szerint azóta stabil, de kritikus az állapota, orvosai pedig mesterséges kómában tartják.

A férfi ugyanabban a kórházban van, ahova 2015-ben már egyszer bevitték, a gyanú szerint szintén mérgezés által okozott veseelégtelenség miatt. Az után azt nyilatkozta, hogy politikai szerepvállalása miatt próbálták megmérgezni. Felesége nyilatkozata szerint Kara-Murza most is ugyanazokat a tüneteket produkálta.

A család mindenesetre vérmintákat küldött Franciaországba és Izraelbe is, hogy ottani laborok segítsenek a méreg azonosításában.

A 35 éves Kara-Murza, aki a sokáig börtönben tartott egykori oligarcha Mihajl Hodorkovszkij alapítványának munkatársa, ma már Amerikban él a családjával. Most csak azért érkezett Oroszországba, hogy részt vegyen egy dokumentumfilm premierjén, amely a 2015-ben lelőtt ellenzéki vezető, Boris Nyemcov életét mutatja be.

Kara-Murza és Nyemcov korábban munkatársak voltak, többek közt a 2014-es Szocsi téli olimpia körüli irtózatos korrupciót leplezték le, és utcai demonstrációkat szerveztek Vlagyimir Putyin ellen. Mint az közismert, a Kreml előszeretettel mérgezi meg ellenfeleit, így járt 2006-ban a kiugrott kém, Alekszandr Litvinyenkó is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt