Tavaly csak kis- és középvezetők ellen tettek feljelentést korrupció miatt

bűnügy
2017 február 08., 06:02
comments 46

Elöljáróban szögezzük le, hogy egy ügy is sok. Ennek tükrében mondom: tavaly 624 titkos nyomozást folytattunk le, amelyek következtében 122 ügyet feljelentéssel fejeztünk be. A feljelentések 90 százaléka korrupciós ügyek, hivatali visszaélések miatt történt” - mondta a Magyar Időknek adott interjújában Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetője. 

Többek között ez a szervezett vezette a Vizoviczki és Portik ellen induló nyomozásokat

Bolcsik elmondta, hogy tavaly 624 titkos nyomozást folytatott le a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), ezek közül 122 zárult feljelentéssel. Az esetek 90 százalékában korrupcióról és hivatali visszaélésről volt szó. 

Ugyanakkor felső vezető ellen nem született feljelentés, kis- és középvezető ellen is csak tíznél kevesebb. 

Egy feljelentés született tábornoki rangban lévő munkatárs ellen, de ő rendelkezési állományban volt. Korrupciós jellegű bűncselekményekkel gyanúsították meg a 2016. augusztusig a Belügyminisztérium állományába tartozó Ármós Sándor rendőr dandártábornokot. A korábban a Nógrád Megyei és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot vezető tábornok ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség katonai csoportja jár el, az eljárást titkosították.

Bolcsik beszámolt arról is, hogy feljelentett személyek között 

  • hivatásos 178 fő, 
  • kormánytisztviselő  60, 
  • közalkalmazott 3, 
  • polgári személy 1017 fő volt.

Bolcsik Zoltán beszámolója szerint tavaly 214 megbízhatósági vizsgálatot végeztek el. A vizsgálatok során olyan életszerű helyzetet teremtenek, melyben a célszemélynek el kell döntenie: korrupt lesz vagy becsületes marad. Végül 26 feljelentést kellett tenniük. 

A vezérőrnagy hangsúlyozta, hogy az NVSZ 2011-es megalakulása óta folyamatos tisztulás látható a közszférában.

Elmondta, hogy a korábbi módszerrel ellentétben már nem azt vizsgálják, hogy „a védett személyek közül ki kapcsolódhat a szervezett bűnözéshez, hanem fordítva: felderítjük, kik a meghatározó emberek a szervezett bűnözésben és megnézzük, kik kapcsolódhatnak hozzájuk, a környezetükhöz a közszférából”.

Tavaly 4827 életvitel-ellenőrzést végeztek el felvételkor vagy parancsnoki kérésre, ebből 102 esetben állapították meg, hogy kifogásolható az adott személyek életvitele.

Bolcsik Zoltán a szervezet egyik legnagyobb eredményének a Nemzeti korrupcióellenes program kidolgozását és végrehajtásának összehangolását tartja. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.