"A nők legyenek büszkék a horzsolásaikra" - üzente az orosz lap, miközben Putyin aláírta a családon belüli erőszakot dekriminalizáló törvényt

A világ jelentős része figyelte döbbenten, hogyan fogadják el lépésről lépésre a törvénymódosítást Oroszországban, ami gyakorlatilag dekriminalizálta a családon belüli erőszakot. A törvényt a héten Putyin is aláírta, ezzel hatályba is léphet. 

A törvénymódosítást heves viták és kisebb tüntetések is kísérték, de nem csak a módosítás ellenzői szólaltak meg. Egy népszerű orosz napilapban, a Komszomolskaja Pravda tudományos (!) rovatában jelent meg Jaroszlav Korobato írása, amiben egy tudományos körökben igen vitatott megítélésű, evolúciós pszichológus, Satoshi Kanazawa tanaira hivatkozva írt arról, hogy a verés nem is akkora baj, mivel  a párjuk által vert nők az általa hivatkozott újabb "kutatásokra" hivatkozva nagyobb arányban szülnek fiúgyermekeket. 

Ezért Korobato azt tanácsolja a nőknek, hogy legyenek büszkék horzsolásaikra. A cikk még február elsején, Putyin aláírása előtt jelent meg, és a legbotrányosabb bekezdést azóta törölték a cikk online elérhető változatából, de az archiváló szolgáltatásoknak köszönhetően még rá lehet akadni. A cikk jelenleg egy kiegészítéssel szerepel az újság honlapján, ami szerint a lap erősen ellenez bármiféle bántalmazást és szerintük az ilyesmi erkölcstelen.

Miután Putyin amúgy aláírta a dekriminalizáló módosítást, világszerte jogvédő szervezetek és politikusok is elítélték a lépést. A törvény értelmében míg eddig bűncselekmény volt a családon belüli erőszak, a jövőben az először előforduló bántalmazás 15 napos fogva tartással vagy pénzbírsággal büntethető szabálysértéssé minősül, ha a bántalmazás nem okoz komoly testi sérülést.

Az intézkedés támogatói azzal érvelnek, hogy meg akarják védeni a szülők jogát arra, hogy megneveljék a gyerekeiket, és csökkenteni akarják az állam képességét arra, hogy beleavatkozzon a családi ügyekbe. A törvény egyik szerzője Jelena Mizulina, a szélsőséges elképzeléseiről ismert szenátor volt, aki korábban a duma családügyi bizottságát vezette, és például a homoszexualitás propagandáját tiltó törvényt is ő terjesztette be.

Az orosz belügyminisztérium hivatalos statisztikái szerint Oroszországban az erőszakos bűncselekmények 40 százalékát családon belül követik el, és 2013-ban mintegy 9000 nő vesztette életét családon belüli erőszak miatt. De az orosz rendőrség gyakran vonakodik kiszállni családon belüli erőszak miatti bejelentésekre, mert azt családi ügyekbe történő beavatkozásnak tartják. (NY Times, Independent)