Elvették Szavinova 2012-es olimpiai bajnoki címét

2017 február 11., szombat 14:00
23

Doppingolás miatt elvették Marija Szavinova orosz síkfutó aranyérmét, amit a 2012-es londoni olimpián 800 méteres síkfutásban szerzett. A sportolónőt ezen felül 2019-ig el is tiltották a versenyzéstől. Az doppingtesztek eredményei miatt Szavinova 2010 júliusa és 2013 augusztusa közt szerzett eredményeit veszíti el, ezek között pedig az olimpiai arany mellett egy világ- és egy Európa-bajnoki cím is van.

A Szavinova elleni ítélet miatt a 800 méteres síkfutás 2012-es olimpiai bajnoki címe a dél-afrikai Caster Semenyára szállt, akit egyébként 2009 után szintén vizsgálat alá vontak, kiderült ugyanis, hogy interszexuális, és a heréi is kifejlődtek. A vizsgálatok hatására 2013-tól kezdve gyógyszerszedésre kötelezték, amivel a tesztoszteronszintjét a női versenyzők számára meghatározott legmagasabb érték alatt tarthatta. Ettől pedig romlani kezdtek az eredményei is. 

Ezt a döntést 2015-ben hatályon kívül helyezték, mondván, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem bizonyította be hitelt érdemlően, hogy a tesztoszteron javítja az atléták teljesítményét. Rióban gyógyszerek nélkül Semenya megnyerte a 800 méteres síkfutást. (via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt