Belépünk a kínai szuperbankba

gazdaság
2017 február 14., 11:18
comments 70

Megjelent a Magyar Közlönyben az a miniszterelnöki határozat, ami felhatalmazza a kormány illetékeseit az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) való csatlakozásra. A bankot a Kínai Népköztársaság hozta létre arra, hogy infrastrukturális beruházásokat támogasson a Távol-Keleten. A bank létrehozásakor több szakértő, és maguk a kínaiak is arról beszéltek, hogy az AIIB idővel a Világbank ellenpólusa lehet majd.

2015-ben, a kezdeti eufóriában több ország is bejelentette a csatlakozási szándékát, az EU-ból Németország, Franciaország, Lengyelország, Ausztria, Magyarország, Lengyelország, Olaszország, de még az Egyesült Királyság is jelezte, hogy csatlakozna a bankhoz. Akkor megírtuk, hogy a bank tagságából leginkább azok az országok profitálnak majd, amiknek vannak ázsiai infrastrukturális beruházásokban érdekelt cégeik.

A bank közben megalakult, és a tagságot végignézve látszik, hogy a kezdeti jelzések ellenére egyelőre egyetlen EU-s tagja sincsen.

Ezért is meglepő, hogy Magyarország már beindította a csatlakozási folyamatot. Ezzel jó eséllyel mi leszünk az első EU-s gazdaság, ami tényleg csatlakozik az AIIB-hoz.

UPDATE 13.10

Ennek a posztnak az eredeti verziójában rosszul szerepelt, hogy Magyarország lesz a bank első EU-s tagja, mert nem. A tagok felsorolása alatt külön fülön lehet megtalálni a bank honlapján a nem ázsiai tagokat. A hibáért olvasóink elnézését kérjük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt